Identifikovana većina učesnika

Ministar unutrašnjih poslova Xhelal Sveçla izjavio je danas da je krajnje vrijeme da tužilaštvo počne sa podizanjem optužnice u vezi sa dešavanjima u Banjskoj i objavi konačan izvještaj, dodajući da je većina učesnika identifikovana.

Sveçla je istakao da je policija preduzela istražni proces, najveći u svojoj historiji, kada je u pitanju slučaj Banjske.

"Dio ovih svjedočenja je javan, a dio je u rukama tužilaštva. Čvrsto vjerujem da je krajnje vrijeme da tužilaštvo počne sa podizanjem optužnica ili bar sačini konačni izvještaj. S obzirom na to da je bezbjednost svakako povezana sa drugim segmentima rada institucija, a posebno u diplomatiji, primjereno je da naši međunarodni partneri budu zvanično obavješteni o tome šta se desilo sa napadom u Banjskoj, ali i o tome šta je otkriveno“, rekao je Sveçla.

Istakao je da postoji više nego dovoljno dokaza za podizanje optužnice, dodajući da poseduju snimke priprema, zalaganja i same borbe.

"Identifikovali smo većinu učesnika, njihovu prošlost, njihovo angažovanje u drugim slučajevima, jer se ova grupa, ili njen veliki dio, bavila kriminalnom delatnošću i ranije“, rekao je Sveçla.

On je izjavio i da je Policija Kosova s pravom uhapsila bivšeg policajca Dejana Pantića, zbog, kako je rekao, napada na prostorije OIK-a u Sjevernoj Mitrovici i istakao da je bio iznenađen što je dobio mjeru kućnog pritvora.

Sveçla je pomenuo i otmicu trojice kosovskih policajaca, ističući da bi uz drugačije tadašnju reakciju "i teroristi i sama Srbija bili veoma rezervisani sa napadima na Kosovo“.

"Ali naša kašnjenja, tuđa tolerancija ih je podstakla da dođu do slučaja Banjska. Možemo se složiti da to možda nije posljednji slučaj. Od Srbije se sve očekuje. Veoma je važno, preventivno, preduzeti sve neophodne korake da se ovi teroristi privedu pravdi. Nemamo mnogo vremena. Imamo dokaze i uspjehe, ali nemamo beskonačno vrijeme da idemo do savršenstva, kakvo nije imala nijedna bezbjednosna agencija na svijetu“, naglasio je Sveçla.