Obaveza!

Poslanica Evropskog parlamenta i stalni izvjestilac za Kosovo Viola von Cramon, istakla je da bi Kosovo trebalo da formira Zajednicu srpskih opština, ocjenjujući da će bez tog procesa biti veoma teško napredovati u dijalogu sa Srbijom.

Von Cramon je za RTK istakla i da je potrebno da Srbija sprovede svoje obaveze iz Ohridskog sporazuma u potpunosti, a ne selektivno.

Što se tiče priznanja Kosova od strane Srbije, Von Cramon je navela da je teško predvideti takav ishod i da je, kako kaže, neophodan snažan pritisak Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država kako bi se to postiglo.

Naglasila je da je ključno sprečiti ponavljanje situacija poput Banjske i osigurati da će Srbija ispuniti svoje obaveze u vezi sa priznanjem.

"Ono što želimo vidjeti jeste njihov rad u tom pravcu, odnosno prihvatanje Ohridskog sporazuma, a smatramo da selektivni pristup koji je Srbija izabrala nije prihvatljiv", izjavila je Von Cramon.

Ona je, govoreći o viznoj liberalizaciji, izrazila je stid što su građani Kosova tako dugo čekali na ukidanje viznog režima za zemlje EU, budući da su, kako kaže, kriterijumi ispunjeni još 2018. godine.

"Što se tiče liberalizacije viza za Kosovo, ona je rekla da to olakšava neke stvari omogućavajući svima isti pristup Evropskoj uniji. Međutim, ono što treba postići jeste ekonomska perspektiva na Kosovu i stvaranje podsticaja za samozapošljavanje i dobro plaćenih poslova", izjavila je ona.

Što se tiče posjete Kosovu, Von Cramon je rekla da se sastala sa različitim predstavnicima iz opozicije i vlasti. Dodala je da je "situacija na Kosovu pomalo kompleksna i da nas očekuje dug put, uz izvesnu dozu frustracije zbog stvari koje ne idu onako kako bi trebalo".

Ona je napomenula da stepen zrelosti demokratije ne zavisi samo od stabilnosti vlasti, već i od prava koja uživa opozicija.

"S jedne strane, to je dobra stvar, postoji stabilna većina u parlamentu. Sa druge strane, međutim, stepen zrelosti demokratije ne zavisi samo od stabilnosti vlade, već i od prava koja uživa opozicija, kao i od tretmana u komunikaciji sa opozicijom. Trenutno, smatram da se stvari mogu poboljšati", ocjenila je Von Cramon.

Ona je izrazila nadu da će Kosovo ići u smjeru evropskih integracija, ali da će to zahtjevati više posvećenosti i od strane vlade.

Izvor: RTK2