Poslanica AAK-a

Poslanica Alijanse za budućnost Kosova Time Kadrijaj reagovala je danas na izjavu poslanika Pokreta Samoopredjeljenje Gazmenda Gjishince da je došlo vrijeme da se pregovara o ukidanju viznog režima čak i sa SAD. Ona je istakla da je tako nešto teško izvodljivo s obzirom na to da je vlada Albina Kurtija narušila odnose sa saveznicima, pa Kosovo umjesto da napreduje na evropskom putu trpi sankcije EU.

"Ako se to zaista dogodi, to je dobro za narod Kosova, jer znate da Kosovo ima veliku zajednicu u Americi. Što se tiče ukidanja viza, to je duga i stroga procedura. Ne znam koliko bi to bilo moguće, jer još nismo dio Evropske unije", rekla je Kadrijaj za Gazetu Blic.

Kadrijaj kaže da je pored procedura koje su veoma komplikovane, male šanse da se ukinu vize za SAD jer je aktuelna vlada oslabila odnose sa saveznicima.

"Problem je jer ova vlada je oslabila odnose sa SAD i Kosovo je pod sankcijama EU. Bila je to jedina vlada koja nije koordinirala svoje djelovanje sa Sjedinjenim Američkim Državama, znajući da su oni naši glavni saveznici", ukazala je Kadrijaj.

Podsjeća da je vlada pokrenula pitanje članstva Kosova u EU, ali da je sve ostalo na tome.

"Prijavili smo se da budemo dio Evropske unije, zahtev je prihvaćen i više se o njemu nije razgovaralo. Ne znamo ni kada će se na dnevnom redu naći pitanje članstva Kosova u EU", navela je Kadrijaj.

Izvor: Kosovo online/Gazeta Blic