Potpredsjednik LDK-a

Potpredsjednik Demokratskog saveza Kosova Lufti Haziri istakao je da je vlada Kosova na čelu sa premijerom Albinom Kurtijem prihvatila nacrt statuta Zajednice srpskih opština koji je Kosovu i Srbiji predstavila "velika petorka", što su, kako ističe, potvrdili i predstavnici EU.

Haziri je naglasio da je Kurti prihvatio taj dokument, ali da nije učestvovao u procesu njegove izrade.

"Nacrt statuta vlade i gospodina Kurtija je u principu prihvaćen kao dokument, potvrdio ga je i tim EU koji je posjetio Kosovo. Oni su potvrdili da je gospodin Kurti to prihvatio, ali da nije učestvovao u ovom procesu", rekao je Haziri za Abc news.

Smatra da Kosovo ne sme da ide unazad i da je formiranje ZSO dio procesa dijaloga sa Srbijom kao što je i preregistracija vozila na RKS tablice. Ukazuje da Kurti, iako je prihvatio nacrt statuta ZSO, u javnosti priča suprotno.

"Sada je manje-više ista situacija. Istupa i govori nešto sasvim drugo. U pitanju je deo dogovora, kao što je prepoznavanje registarskih tablica. Ne možemo nazad. Albin Kurti i njegova politika navikli su na politiku korak naprijed i dva nazad", kazao je Haziri.

Izvor: Kosovo online/Abc news