Dijalog

Vašington neće dozvoliti da se na sjeveru Kosova ponove nasilni događaji, poslije napada u Banjskoj prošle godine, poručio je James O'Brien, pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja.

O'Brien, bivši šef Kancelarije za koordinaciju sankcija pri State Departmentu, držao je brifing za novinare u četvrtak 11. januara, na kojem je između ostalog govorio o situaciji na sjeveru Kosova, izborima u Srbiji, idejama Milorada Dodika o secesiji, kao i o ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Američki zvaničnik je pozvao Beograd i Prištinu da izbjegavaju provokativne akcije na sjeveru Kosova, sa većinski srpskim stanovništvom.

Istakao je da Policija Kosova dobro sarađuje sa EULEX-om i NATO savezom, te dodao da je i komunikacija sa Beogradom omogućila smirivanje situacije na sjeveru.

"Bilo je koraka unapred u dijalogu, i bavljenje praktičnim, dnevnim pitanjima, kao što su registarske tablice, i carinska dokumenta", naveo je O'Brien.

Rekao je da SAD podržavaju napore za dijalog koje vodi Miroslav Lajčak u ime Evropske unije, i pozivaju Kosovo i Srbiju da ispune svoje odgovornosti u okviru dijaloga, te dodao da "ima određenog napretka" posljednjih mjeseci.

Kosovo i Srbija su krajem februara prošle godine prihvatili sporazum o normalizaciji odnosa, ali Srbija nije pristala da ga potpiše i saopštila je linije koje neće preći – prihvatanje nezavisnosti Kosova ili njegovo članstvo u Ujedinjenim nacijama.

EU je ipak saopštila da je taj sporazum obavezujući za obe strane.

On između ostalog predviđa obavezu Kosova da formira Zajednicu opština sa srpskom većinom, koja bi tamošnjim Srbima dala određeni nivo samouprave, dok sa druge strane predviđa da Srbija poštuje teritorijalni integritet i simbole Kosova, te da ne blokira njegovo članstvo u međunarodnim organizacijama.