Primjena sporazuma

Profesor političkih nauka i stručnjak za međunarodne odnose Dritero Arifi izjavio je da je prva faza dijaloga Kosova i Srbije završena, a da je Kurtijeva vlada u tom procesu izgubila priliku za međusobno priznanje.

Arifi u intervjuu za Gazeta Blic navodi da bi nastavak dijaloga trebalo da počne onog trenutka kada krene i primjena francusko-njemačkog sporazuma.

„Vjerujem da je dijalog Kosova i Srbije završen, barem prva faza za normalizaciju odnosa. Sada smo u fazi kada sve što je dogovoreno od strane Kurtijeve vlade mora da se sprovede, a govorim o francusko-njemačkom planu i Ohridskom aneksu”, rekao je Arifi.

Prema njegovim riječima Kurti je izgubio priliku da u drugoj fazi dođe do međusobnog priznanja, ali da dijalog mora da se nastavi onog trenutka kada počne primjena francusko-njemačkog sporazuma.

Arifi ipak smatra da bi jedino uzajamno priznanje smirilo tenzije u regionu Zapadnog Balkana, ali da mu se čini da vlada Albina Kurtija nije spremna da sprovede u delo ono što je dogovoreno.

“Vlada kao da nije spremna da sprovede ono što je dogovoreno, ali dijaloga neće biti barem dok se ne sprovedu neki članovi tog plana. Tada vjerujem da će započeti dijalog za međusobno priznavanje, koji nikada neće biti sklonjen sa stola zato što samo međusobno, pravno obavezujuće priznanje može smiriti cijeli region Zapadnog Balkana”, rekao je Arifi.

Izvor: Kosovo Online/GazetaBlic