Kršenje ljudskih prava

Prema podacima Korektivne službe Kosova, tokom 2023. godine od 97 zahtjeva za pomilovanje zatvorenika predsjednice Vjose Osmani nije odobrila nijedan, pa eksperti iz ove oblasti smatraju da predsjednica krši ljudska prava jer ne koristi svoju nadležnost da pomiluje zatvorenike za koje se smatra da to zaslužuju, prenosi Gazeta express.

Do sada su predsjednici Kosova za praznike na kraju godine, na osnovu Ustava, donosili odluku o pomilovanju zatvorenika, za koje je Ministarstvo pravde u saradnji sa Kazneno-popravnom službom Kosova ocjenilo da su rehabilitovani. Ipak od 2021. godine, uprkos velikom broju zahtjev, nijedan zatvorenik nije pomilovan predsjedničkim ukazom. Iz kabineta predsjednice kažu da je komisija za pomilovanje osuđenih ispitala 302 zahteva za pomilovanje, da su tri osobe preporučene, od kojih su dvije odslužile kaznu.

„... Tokom procesa revizije od strane predsjednice, kako je utvrđeno važećim zakonodavstvom, obavješteni smo od Ministarstva pravde da su dvije osobe koje je Komisija preporučila puštene od strane Komisije na uslovni otpust, stoga nije bilo potrebe da se pristupiti uredbama, dok je treća preporuka Komisije u postupku razmatranja kod predsjednice“, rekao je Kupina.

Portparol Korektivne službe Kosova Florent Gashi rekao je za RTV 21 da je od vremena bivših predsjednika Fatmira Sejdiua, Atifete Jahjage i Hashima Thaçija, predsjedničkim ukazom amnestirano 316 zatvorenika.

„Za sve zahtjeve za pomilovanje zatvorenika tokom cijele godine, KPZ Kosova pripremila je i obradila 97 zahtjeva za pomilovanje u Predsjedništvu. Do sada, u vezi sa molbama za oproštaj, nismo dobili nikakav ukaz od predsjednika Republike Kosovo. A od vremena bivšeg predsjednika Fatmira Sejdiua do bivšeg predsjednika Hashima Thaçija, predsjedničkim ukazom je pomilovano 316 zatvorenika“, rekao je Gashi.

Kosovski institut za pravosuđe smatra da predsjednica ignoriše zahtjeve Kosovske popravne službe. Gezim Shala iz ovog instituta, kaže da u slučaju predsjednice koja nije pomilovala nijednog zatvorenika, ona gubi smisao ove institucije.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express