Do 24. januara

Bivši sudija Ustavnog suda Kosova Kadri Kryeziu rekao je da, ukoliko ne bude političkih promjena ili novih izbora na Kosovu, do 24. januara Vlada Kosova treba da pripremi nacrt statuta ZSO i uputi ga Ustavnom sudu, piše Teve 1.

Kryeziu je dodao da je premijer Albin Kurti prihvatio sporazum, i da ima međunarodnu dužnost da ga i primjeni.

"Postoji 39 sporazuma, među njima je i Udruženje. Neki sporazumi su tek počeli da se sprovode, oni su nižeg karaktera, Udruženje ima politički karakter, dakle suštinski je. Moramo biti oprezni, ali zapadni svijet nam je dozvolio da odlučujemo, odnosno naše nacionalne institucije kao što su Vlada i Ustavni sud će na kraju odlučiti", rekao je Kryeziu.

Na pitanje o procedurama za slanje nacrta statuta ZSO Ustavnom sudu, Kryeziu je rekao da je ista procedura kao i sa zakonima.

"Ustavni sud ima nadležnost, prava i dužnosti, ako se smatra da postoji zakon suprotan Ustavu, može to eleminisati u celini. Čak i statut, ako se smatra da je u suprotnosti sa Ustavom, može se eliminisati u cjelini, a ako ne, i djelimično. Sada smatram da postoji mogućnost da to ne bude djelimično prihvaćeno jer ima nekih elemenata koji nisu jasni i protivrečni su Ustavu", rekao je Kryeziu.

Dodao je da čak i ako se formira ZSO, to će biti manja opština od Prizrena koja će, ako ne uspije da opstane, poslije nekoliko godina biti raspuštena.

"Stvoriće se neka opština, koja će biti manja od opštine Prizren i imaće neke nadležnosti, nezavisne i proširene za pitanja opštinske prirode, na primjer zdravstva, obrazovanja, privrede, urbanizma. Smatram da Vlada Kosova treba da bude spremna da upravlja time, inače Zajednica je pilot projekat dvije plus tri godine i ako ne funkcioniše može da se raspusti", rekao je Kryeziu.

Izvor: Kosovo online/Teve 1