Politički analitičar

Politički analitičar Lirim Mehmetaj ocjenio je da je vlada Albina Kurtija najslabija koju je Kosovo imalo poslije rata 1999. godine, ističući da su njegov mandat obilježile brojne koruptivne afere, zloupotrebe položaja i malverzacije, prenosi Ekonomija onlajn.

"To je potpuno propala i slaba vlada kakva do sada nije viđena. Kada pomislimo da nema gore, vidimo da ima gore. Ovo je najslabija vlada bez pogovora od privremene vlade koja je nekada bila neposredno poslije rata", rekao je Mehmetaj.

Kurtijeva vlada, kako kaže, zloupotrebljava vlast zahvaljujući većini koju ima u Skupštini Kosova, ukazujući da su čak omogućili Kurtiju da bude na mjestu premijera iako se nije kandidovao na prošlim izborima.

"Nismo vidjeli rezultate Kurtijeve vlade jer Kurtijeva vlada ne postoji. Ono što smo vidjeli su zloupotrebe koje je jedna politička partija napravila na vlasti, eksploatišući instituciju kakva je Vlada. Nažalost, Predsjedništvo i Parlament su produžeci ili oruđe Vlade... pa premijer Kosova može biti neko ko nema nijedan glas naroda. Mnogi zaboravljaju da se Kurti nije takmičio na prošlim izborima zbog uslova koji su nastali, aktuelni premijer nema nikakav glas, ali nažalost institucija koja ima sve glasove naroda, a to je parlament, ga ne kontroliše", smatra Mehmetaj.

Dodaje i da se opozicija svim tim pitanjima ne bavi na adekvatan način, ističući da su ostali "nemi" na brojne afere koje su se desile na Kosovu. Prema njegovim riječima skandali koji su obilježili vladu Albina Kurtija ne bi tolerisala ni jedna prava opozicija.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online