Novi planovi

Premijer Kosova Albin Kurti pozvao je predstavnike privatnog sektora i poslovnih udruženja da nastave i ojačaju saradnju sa vladom kako bi se razvili strateški i operativni planovi koji bi doprineli povećanju direknih stranih investicija, izvoza, ali i promovisanju razvoja poslovanja.

“Snažan javno-privatni dijalog jača povjerenje između privatnog i javnog sektora. Povjerenje je oklop u našoj ekonomskoj osnovi. Sa njim možemo da izgradimo velike stvari. Bez toga, čak i najbolji planovi propadaju. Kroz dijalog identifikujemo mogućnosti za razvoj privatnog sektora, povećanje stranih direktnih investicija, povećanje izvoza i podizanje ukupne konkurentnosti preduzeća sa Kosova. Zamislite mogućnosti kada kombinujemo naše snage i delimo zajedničku viziju”, poručio je Kurti na sastanku Nacionalnog savjeta za privredu i investicije koji je na jednom mjestu okupio privatnike i predstavnike Vlade Kosova.

Kurti je dodao da je jednako važno da se ulaže u radnu snagu i njeno stručno osposobljavanje i obrazovanje čime se, kako je naglasio, stvara sigurna budućnost za sve.

“Stvaranjem vrednih prilika za zapošljavanje poboljšavamo dobrobit naših građana. Ne radi se samo o profitu - radi se o ljudima. Pozivam naša najkonkurentnija preduzeća, poslovna udruženja i projekte finansirane od donatora da nastave i ojačaju saradnju sa Vladom Republike Kosovo. Zajedno možemo razviti strateške i operativne planove koji povećavaju direktne strane investicije, izvoz i promovišu efikasan razvoj poslovanja”, kazao je Kurti.

On je rekao da njegov šef kabineta Luan Dalipi i relevantna ministarstva već blisko sarađuju sa Sekretarijatom Savjeta i da to već daje prve rezultate.

“Na primjer, idemo na uklanjanje dozvole za izvoz farmaceutskih proizvoda, necarinske barijere koja je godinama ometala poslovanje. Ovo je svjedočanstvo onoga što možemo postići kroz međuinstitucionalnu koordinaciju i jasnu komunikaciju sa preduzećima”, naveo je Kurti.

On je podsjetio da je prošle nedelje formiran Milenijum čelindž koorporacijski kompakt program (MCC) za koji je rekao da je i istorijski i avangardni program u energetskom sektoru vrijedan 236,7 miliona dolara - od čega je 202 miliona dolara donacija Vlade SAD, dok je ostatak su- finansira Vlada Republike Kosovo.

“Ovaj projekat će Kosovo učiniti zemljom sa najvećim kapacitetom baterija po glavi stanovnika na svijetu”, rekao je Kurti.

On je rekao da je važno što je jedna od tačaka dnevnog reda Savjeta i izglasavanje Poslovnika o radu Savjeta.

“Ovaj strukturirani pristup će poboljšati naš dijalog, dovodeći nas do efektivne saradnje”, rekao je Kurti.

Naglasio je da je tokom nedavne posjete najvećem svetskom međunarodnom sajmu tehnologije i indrustrije u Hanoveru s ponosom istakao poboljšanja u oblasti vladavine prava, slobode i demokratije.

“Kosovo je demokratska, stabilna ekonomija sa otvorenim tržištem i beskompromisnom zakonitošću. Ove godine smo (na sajmu) prvi put imali 42 kvadrata sa deset preduzeća, polovina je bila laka prerada, a druga polovina iz IKT sektora. Radićemo na tome da sve više učestvujemo na međunarodnim sajmovima koji pomažu našem izvozu, ali i stranim investicijama”, rekao je Kurti.

Dodao je da je vlada identifikovala više od šest milijardi eura investicionih potreba za novu javnu infrastrukturu ili za poboljšanje postojeće javne infrastrukture.

“Uspješno smo zaključili i prvu solarnu aukciju od 100 MV. Švicarsko-njemački konzorcijum ‘Orlati’ na čelu sa uspješnim kosovsko-švicarskim biznisom koji je ponudio cijenu od 48,88 EUR/MVh, ili 35 procenata nižu od gornje cijene koju smo prvobitno postavili, pojavio se među šest renomiranih ponuđača, dakle 75 eura po MV satu. Dok se spremamo za sljedeću aukciju, ovoga puta sa energijom vjetra snage 150MV”, kazao je Kurti.

On je podsjetio na kraju da je Kosovo nedavno postiglo svoj inauguralni suvereni kreditni rejting od Fitch Ratings-a, zahvaljujući podršci USAID-a.

“Ovo dostignuće će povećati strane investicije, smanjiti troškove zaduživanja, poboljšati pristup globalnim tržištima kapitala i dodatno podstaći ekonomski rast naše zemlje”, zaključio je Kurti.

Izvor: Kosovo Online