Rezultat liberalizacije

Bivša ministarka za evropske integracije Kosova Mimoza Ahmetaj kaže da priznavanje pasoša od strane Španije nije povezano sa priznanjem nezavisnosti Kosova, već da je to rezultat vizne liberalizacije, prenosi Gazeta blic.

Ona dodaje da, čak i kada bi Španija hjtela da blokira Kosovo po tom pitanju, to ne bi bilo moguće, jer je većina u EU glasala za liberalizaciju.

“Sa pasošem Kosova možete putovati u mnoge zemlje uključujući i one koje nas nisu priznale. Shodno tome, činjenica da ćemo se slobodno kretati u tim zemljama ne znači da će te zemlje priznati Kosovo, to pitanje se čak i ne postavlja”, rekla je Ahmetaj.

Dodaje da je putovanje u Španiju sa pasošem Kosova rezultat vizne liberalizacije i ništa više.

Ističe da su ulazak u Španiju sa pasošem Kosova i priznanje nezavisnosti dva potpuno različita procesa.

"Dakle, ulazak u Španiju sa pasošem Kosova i priznanje su povezani kao liberalizacija viza i članstvo Kosova u EU. Dakle, to su dva različita procesa. Takođe, činjenica da u Španiji napadaju Sancheza zbog priznavanja pasoša Kosova je pre stvar unutrašnje politike u krhkoj vladajućoj koaliciji u ovom trenutku u Španiji, i zbog zahtjeva Katalonaca da budu priznati u EU kao posebna grupa i odvojena od Španije”, rekla je Ahmetaj.

Dodala je da Vlada Kosova ne treba da se bavi trenutnim uspjesima, već posljedicama sankcija.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic