Lider LDK-a

Nakon što se premijer Kosova Albin Kurti na Facebooku pohvalio dostignućima u prvoj nedjelji 2024. godine, reagovao je predsjednik Demokratskog saveza Kosova Lumir Abdixhiku. On je na istoj društvenoj mreži napisao da je Kurtijeva vlada doživela neuspjeh za tri godine vladavine i dodao da u tom periodu nije bilo velikih projekata, kapitalnih dostignuća ili jačanja građanstva.

Lider LDK-a je na Facebooku napisao da se Vlada hvali priznavanjem pasoša, ali da u posljednje tri godine nije bilo priznavanja.

„Posljednje priznanje je bilo od strane Izraela, prije tri godine! Nema priznanja, nema članstva! Sankcije sa preko 300 miliona eura gubitka zbog ove izolacije! Hvali se naplatom računa na sjeveru od 'Elektrosevera', kompanije u vlasništvu države Srbije. Više od sedam godina su se protivili ovom sporazumu, čak i protestom. Danas se isti sporazum najavljuje kao istorijski”, napisao je Abdixhiku.

Prema njegovim riječima, vlada se hvali i liberalizacijom, koju je, kako navodi, pokret Samoopredjeljenje prekinuo "nasiljem još 2016. godine".

„Tada su Kosovo, Ukrajina i Gruzija bili u jednom paketu. Sedam godina izgubljenih zbog razloga koji su već zaboravili. Oni to zovu razgraničenje. Ove tri godine su potpuno izgubljene. Nema velikih projekata, nema kapitalnih dostignuća, nema jačanja međunarodnog građanstva”, napisao je on, ističući da “Kosovo zaslužuje mnogo bolje”.

Izvor: Kosovo Online