Glavna tačka dijaloga

Bivši član stranke Albina Kurtija, a sada izvršni direktor Instituta za socijalnu politiku "Musine Kokallari" Visar Imeri rekao je za Front Online da će pitanje ZSO biti i dalje glavna tačka dijaloga između Kosova i Srbije, ali i da bi izbori na Kosovi mogli da budu sredstvo preko kojeg premijer Kurti i Samoopredjeljenje namjeravaju da podjele odgovornost za sprovođenje sporazuma.

“Hoćemo li zbog dijaloga izaći na izbore ili ne, mnogo će zavisiti od dinamike dijaloga. Ako su velike šanse da će se sporazum brzo implementirati (dakle u prvoj polovini godine), onda mislim da Kosovo neće imati priliku da izađe na izbore jer bi to odgodilo rokove za implementaciju”, rekao je Imeri.

Prema njegovim riječima, odlaganje dijaloga bi proizvelo dodatnu neizvesnost za Kosovo.

“Tokom ove godine, zbog rata u Ukrajini, rata na Bliskom istoku, kao i zbog izbora u EU i SAD na jesen, ulazimo u veoma nepredvidljivu globalnu političku situaciju. I u tom pravcu, odlaganje procesa dijaloga može proizvesti dodatnu neizvesnost za Kosovo”, dodao je Imeri.

U nedavno objavljenom istraživanju u vezi sa političkim partijama pokret Samoopredjeljenje je pao ispod 50 procenata. Imeri, međutim, kaže da je jako teško sada prognozirati izbornu situaciju.

"Važno je da li ćemo na izbore izaći kao rezultat rušenja vlade, ili kao rezultat ostavke vlade”, rekao je Imeri.

“Pad može biti trenutak pobede za opoziciju. Ostavka se može protumačiti kao bijeg od odgovornosti i prepuštanje pritiscima, što mislim da premijer Kurti ne bi želeo. Najveće su šanse da će vlast raspisati izbore kao svojevrsni referendum (u ovom slučaju i za dogovor). Međutim, to je teško protumačiti na ovaj način s obzirom na to da bismo na izbore izašli nakon prihvatanja sporazuma, a ne prije njega. Prije nego što to prihvatite, možda bi imalo smisla pitati građane. Nakon prihvatanja sporazuma, nema nikakvog smisla”, dodao je on.

Imeri smatra da na narednim izborima neće biti spektakularnih rezultata kao što se dogodilo 2021. godine.

“Kakav bi onda bio stav Samoopredjeljenja prema Zajednici i Sporazumu u slučaju izbora? Da su oni protiv? Ovo nema smisla. Stoga, ne mislim da ćemo ovog puta imati spektakularne rezultate na izborima poput onih 2021. To je potpuno drugačija situacija koja nema nikakve sličnosti s tim vremenom”, naveo je između ostalog Imeri.

Izvor: Front Online/Kosovoonline