Predsjednik PDK-a

Predsjednik Demokratske partije Kosova (PDK) Memli Krasniqi ocjenio je da su i pored potencijalne opasnosti, tvrdnje premijera Albina Kurtija o mogućim sukobima na sjeveru i mogućem ratu - skretanje pažnje sa stvarnih problema.

“Već je dokazano da je potencijal za podrivanje bezbjednosne situacije na Kosovu stvaran i očigledan. Teroristički napad u Banjskoj najbolje svjedoči o ranjivosti i krhkosti bezbjednosne situacije na sjeveru. Ali, upozorenja o frontalnom ratu, o dugotrajnom oružanom sukobu vjerujem da su samo raspirivanje vatre bez ikakvog pravog razloga kako bi skrenuo pažnju sa stvarnih problema koje naša zemlja danas ima”, rekao je Krasnići u intervjuu za Kosove press.

On je kao ključne probleme naveo situaciju u zdravstvu i prosveti, ali i stagniranje ekonomije.

Sve su to razlozi, tvrdi Krasniqi, da će ove godine uslediti prijevremeni izbori na Kosovu.

“Vlada Albina Kurtija ostaće upamćena kao najslabija vlada od nezavisnosti Kosova, kao najnesposobnija, najneefikasnija u bilo kojoj oblasti. Nigdje nismo bolji nego prije tri ili pet godina. Obrazovanje je degradirano, rezultati PISA testa pokazuju pad kvaliteta nastave i učenja. Zdravstvo je u kolapsu. Danas ni najveće bolnice nemaju osnovnu opremu, a lista čekanja, čak i na klinikama gdje se nikada nije čekalo, traje po nekoliko mjeseci”, rekao je Krasniqi.

On je rekao da je ekonomski rast 3,5 posto manji nego u prvim godinama, a da je istovremeno migracija stanovništva, posebno iz ruralnih prodručja, dosegla alarmantne razmjere.

“Imamo diplomatiju koja je klinički mrtva. Nisu uspjeli da steknu ni jedno novo priznanje već su gubili podršku i poštovanje neprijateljskih zemalja Kosova. Upravo ova vlada je donela državi sankcije EU”, naglasio je Krasniqi.

Govoreći o Zajednici srpskih opština, predsjednik PDK je kazao da je Kurti doveo do minimalnog prostora za taktiku u vezi formiranja ZSO.

On je izrazio očekivanje da bi Kurti u prvih nekoliko mjeseci ove godine morao da donese odluku da li prihvata ili odbija predloženi američko-evropski nacrt ZSO.

“Premijeru je prostor za taktiziranje potpuno minimiliziran. On jednom u životu mora da donese odluku o ovom pitanju. Da se razumijemo, prihvatio ili odbio, ne može dugo da odlaže šta će učiniti i da manipuliše kao do sada”, tvrdi Krasniqi.

On kaže da je Kurtijeva odgovornost kada je postao premijer bila izrada nacrta ZSO, a da ga je PDK ohrabrivala i javno i privatno.

“Kosovo bi moralo samo da napiše nacrt, kako bi svoje institucionalno i državno pozicioniranje učinilo jasnim i normalno imalo mnogo povoljniju poziciju u narednim diskusijama u smislu postizanja sporazuma sa međunarodnim posrednicima”, naveo je Krasniqi.

On kaže da sukobe na relaciji predsjednik - premijer vidi kao političku taktiku Vjose Osmani i Albina Kurtija.

“Predsjednik nema aktivnu ulogu po pitanju dijaloga. Njen uticaj je ograničen i, prema Ustavnom sudu, pripada premijeru što se dijaloga tiče, a kako se slikovito kaže, lopta je u njegovom polju, ali on ne igra. Da vidimo kakve će biti akcije početkom godine, ali odluka ili akcija je neizbježna, kakva god bila. Nacrt statuta je apsolutno štetan za budućnost Kosova, stvara nejasnoće koje zaista mogu ugroziti karakter naše države u budućnosti”, naveo je Krasniqi.

Izvor: Kosovo Online/Kosove press