Bezvizni režim

Zamjenik premijera Besnik Bislimi rekao je da građani Kosova mogu bez viza putovati i u Španiju, jer službeni Madrid sada priznaje pasoše Kosova

Bislimi je objavom na Facebooku naveo da je ovu vijest objavio Odjel za migracije i unutarnje poslove Europske unije.

"Kako je bezvizni režim startao 1. januara, Španija je kao odredište dodana zemljama schengenskog prostora u koje možemo putovati putem [vizne] liberalizacije, dok je ranija prepreka bila nepriznavanje naše pasoše", napisao je Bislimi.

Građani Kosova koji imaju biometrijske pasoše od 1. januara mogu putovati bez viza u 27-članu schengensku zonu, nakon što je na snagu stupila odluka o liberalizaciji viza za Kosovo.

Međutim, putovanje bez viza isprva nije bilo opcija u slučaju Španije.

Španija je među pet zemalja EU koje ne priznaju neovisnost Kosova, a među njima su Grčka, Cipar, Slovačka i Rumunjska. Međutim, navedene zemlje priznaju putne isprave koje izdaju vlasti na Kosovu.

Liberalizacija viza omogućava građanima Kosova koji imaju biometrijske pasoše da borave do 90 dana, unutar šest mjeseci, u bilo kojoj od 27 država članica schengenskog prostora.

Putovanje bez viza je za turističke i obiteljske posjete ili slično. Međutim, liberalizacija viznog režima ne znači radne dozvole ili ostale pogodnosti.

Kosovo je posljednja država Zapadnog Balkana čiji se građani do 1. januara 2024. godine nisu mogli slobodno kretati unutar schengenske zone.

Unatoč činjenici da je od 2018. godine Europska komisija nekoliko puta potvrdila da je Kosovo ispunilo uvjete za liberalizaciju viznog režima, neke zemlje su više puta izrazile rezervu.