Nije dobar imidž

Predsjednik Privredne komore Kosova Lulzim Rafuna rekao je da je 67 odsto preduzeća izrazilo zabrinutost zbog odlaska radnika nakon liberalizacije viza, i da je Kosovo zbog kaznenih mjera EU izgubilo 300 miliona eura, prenosi Ekonomija onlajn.

Rafuna je naveo da ipak očekuje dobre vijesti za preduzetnike, jer se nada smanjenju inflacije tokom 2024. godine.

"Naša očekivanja su da u 2024. neće biti povećanja inflacije i kamata. To je dobra vijest za preduzeća koja će 2024. godine imati pad kamatnih stopa. Uradili smo analizu sa 500 preduzeća iz različitih sektora i saznali koji su izazovi i barijere u 2023. Ispostavilo se da je tokom godine bilo manjka potražnje, to uključuje izgradnju i prodaju stanova, 53 odsto je izjavilo da je nedostatak porudžbina, dok je 70 odsto izjavilo da im nedostaje kvalifikovanih kadrova. Problem sa nedostatkom struje proglasilo je 28 odsto", naveo je on.

Rafuna kaže da je, zbog kaznenih mjera Evropske unije koje su uvedene u junu prošle godine, Kosovo izgubilo bllizu  300 miliona eura od raznih projekata. On je istakao da su mjere EU onemogućile realizaciju projekata na terenu.

"Nije dobar imidž, kada vi kao država imate kaznene mjere u pogledu stranih investitora. Tražimo da se te mjere uklone što je prije moguće, tražimo od institucija da ispune uslove i kriterijume za njihovo ukidanje", rekao je Rafuna.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online