Politički analitičar

Politički analitičar Artan Muhaxhiri izjavio je za Kosovo onlajn da obećanje šefa britanske diplomatije Davida Camerona o novim priznanjima ima dvostruko značenje - snažna podrška Vladi Kosova i premijeru Albinu Kurtiju za nastavak dijaloga, kao i simbolični štit za nužne kompromise koji se od rukovodstva Kosova očekuju u narednom periodu.

On je istakao da je posjeta Camerona Kosovu u skladu sa usaglašenom strategijom sa SAD, EU i drugim relevantnim faktorima kako bi se kroz brze i kvalitetne korake došlo do konačnog sporazuma između Kosova i Srbije.

“Naš region ima geostratešku i geopolitičku važnost, stoga najmoćniji globalni politički akteri žele da imaju kontinuirano suštinsko učešće u njegovim delikatnim razvojima”, objasnio je Muhaxhiri.

On je rekao da je 2024. godina izbora u SAD, EU i mnogim drugim zemljama, pa je od izuzetne važnosti da se dosadašnje investicije i napreci u dijalogu krunišu istorijskim dogovorom, prije početka perioda potencijalnih izbornih neizvesnosti.

“Cameronovo obećanje da će pomoći u postizanju novih priznanja Kosova ima dvostruko značenje. To je snažna javna podrška Vladi Kosova i premijeru Kurtiju za nastavak dijaloga, posebno zbog trenutnog zastoja povodom odlaganja implementacije Zajednice opština sa srpskom većinom i izbora u Srbiji. Takođe služi kao simbolični štit za nužne kompromise koje se od kosovskog rukovodstva očekuju u narednom periodu. Ideja je da se – uz moćnu britansku podršku – donekle olakša kontekst teških odluka koje se traže od premijera Kurtija”, ističe Muhaxhiri.

Izvor: Kosovo Online