Ocjena analitičara

Kosovski stručnjaci za bezbjednost ocjenjuju da nespremnost kosovskih institucija da sprovedu sporazum o priznavanju registarskih tablica može da učini veliku uslugu predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji, po njima, prilično liberalno iskorišćava te situacije, piše Telegrafi.

Analitičari smatraju da nespremnost Kosova da primjeni sporazum o registarskim tablicama može predstavljati rizik za još jednu mjeru sankcija od strane Evropske unije.

Na teritoriji Srbije, od 1. januara, dozvoljeno je kretanje automobilima sa RKS registarskim oznakama, a to je 25. decembra saopštio direktor Kancelarije za Kosovo pri Vladi Srbije Petar Petković. Dogovor o priznavanju registarskih tablica postignut je u Briselu prije nekoliko godina, ali do sada nije sproveden.

Bivši zamjenik ministra unutrašnjih poslova Kosova Valdet Hoxha kaže da je Srbija počela da primjenjuje sporazum o registarskim tablicama, ali ne i Kosovo, što bi moglo kosovsku stranu da košta.

"Bojim se da Vučić, kao majstor ovih trikova, može da iskoristi ovo odlaganje Vlade Kosova da započne reciprocitet za registarske tablice, koje se onda može vratiti kao bumerang nekim mjerama poput onih koje nam nameće EU od 2023. godine", izjavio je Hoxha na RTV Dukađini.

On podsjeća da je sporazum o registarskim tablicama međunarodni sporazum i da se mora primjeniti.

"Narativ Vlade da ćemo sačekati da vidimo da li Srbija zaista sprovodi ovaj sporazum ne stoji. EU ne prihvata ovaj narativ. Granična policija to potvrđuje za nekoliko minuta. Bojim se da odgovornost može pasti na nas. Vučić vješto koristi izdavanje registarskih tablica sa Zajednicom", izjavio je Hoxha.

I stručnjak za bezbjednost Nuredin Ibishi kaže da su čelnici Kosova obećali da će, ako prođe prvi automobil sa RKS u Srbiju, odluka biti sprovedena i na Kosovu.

"Ova stagnacija na strani Kosova može imati posljedice. Ova nespremnost Kosova da započne verifikacije može nam se osvetiti. Imamo graničnu policiju koja ima dosijee i nema problema sa verifikacijom. Svako odlaganje biće opasno za nas i eventualno povlačenje Srbije moglo bi da donese posljedice po nas od strane Evropske unije, kao strane koja ne sprovodi sporazum", izjavio je Hoxha.

Zamjenik premijera Besnik Bislimi izjavio je da odluka Vlade Srbije da prizna RKS registarske tablice nije konstruktivna, već je samo maska kojom žele da zakamufliraju neuspjeh u Banjskoj.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi