Portparol EU

Kosovo treba da se uzdrži od izvršenja akcija protiv vlasnika automobila koji imaju tablice KM i da poštuju status kvo, sve dok problem ne bude rešen u okviru dijaloga na trajan način, izjavio je portparol za spoljnu politiku EU Peter Stano, prenosi RTV.

Stano je kazao da je EU primila na znanje "srpsku odluku od 6. decembra prošle godine da naljepnice za KM tablice neće biti obnovljene, a da se obnova osiguranja i tehničkog pregleda odnosi na automobil, a ne na tablice i stoga, to ne može da se računa kao obnova tablica".

On je ponovio poziv EU za poštovanje sporazuma od 23. novembra prošle godine.

"Mi pozivamo sve strane da u cjelosti i bezuslovno poštuju sporazum postignu 23. novembra prošle godine. Sa ovim sporazumom Kosovo i Srbija su se dogovorile, što se tiče tablica, da ne eskaliraju situaciju i da se fokusiraju na EU prijedlog za normalizaciju odnosa. To uključuje da Kosovo treba da se uzdrži od izvršenja akcija protiv vlasnika koji imaju tablice KM i da poštuju status kvo sve dok problem ne bude riješen u okviru dijaloga na trajan način. To takođe uključuje i da Srbija ne izdaje KM tablice", rekao je Stano.

Ponovio je da svi treba da poštuju sporazume i da se okrenu na normalizaciju odnosa.

"Svako pitanje o interpretaciji onog što je bilo dogovoreno 23. novembra treba da bude predmet razgovora sa olakšivačima dijaloga, a ne preko nekoordiniranih akcija na terenu, koje bi mogle da destabiliziraju već krhku situaciju", poručio je Stano.