vizna liberalizacija nije njegova zasluga

Izvršni direktor Instituta za evropske i globalne studije Jeton Halimi kaže da liberalizacija viza za Kosovo nije zasluga premijera Albina Kurtija i da igra igru kako bi odložio osnivanje ZSO do sljedećih izbora i tako obezbjedio još jedan mandat, prenosi Abc news.

„Kurti ne može da preuzme sve zasluge za liberalizaciju jer su prethodne vlade ispunile sve kriterijume. Kurti pokušava da svaki svoj neuspjeh iskoristi za svoje dobro, ali mislim da je stanovništvo svijesno da zasluge pripadaju bivšim vladama. Kurtijeva sreća je bila to što je bio u vladi kada je došlo do slobodnog kretanja. On treba da počne pregovore za statut ZSO i da prestane da se bavi vizama. Kurti treba što prije da razmisli da popravi odnose sa Srbijom i da nam ne prodaje nekakvo hvalisanje“, naglasio je Halimi.

On je isključio održavanje novih izbora na proljeće i dodao da Kurti igra igru da odloži osnivanje ZSO do sljedećih izbora kako bi obezbjedio još jedan mandat, ali su to, prema njegovim riječima, „nanjušili“ Amerikanci i Evropljani.

„Ove godine neće biti izbora jer Evropljani i Amerikanci žele da poprave stvari za udruživanje sa Kurtijem. Ako potpiše ZSO, kako je prihvatio Ohridskim sporazumom, politički će izgoreti i ne može ponovo da se kandiduje za premijera jer je prevario građane Kosova“, rekao je Halimi.

Izvor: Kosovo online/ Abc news