Ne ispunjavaju uslove boravka

Direktor Kazneno-popravne službe Kosova Ismail Dibrani izjavio je da će ove godine zatvori u Peći i u Prizrenu biti zatvoreni zbog neispunjavanja uslova boravka, piše Klan Kosova.

"Imamo dva zatvora koja ne zadovoljavaju najbolje evropske standarde za funkcionisanje. To su zatvori u Peći i Prizrenu. Odlučili smo da ih zatvorimo i da izgradimo novi koji će biti u funkciji za Đakovicu, Suvu Reku, Prizren, Orahovac, Uroševac i Štimlje”, rekao je Dibrani.

On je najavio da će biti izgrađen ženski zatvor po najvišim standardima, sa posebnim odjeljenjem.

On je optimista da će Skupština odobriti sporazum sa Danskom.

"Vjerujem da će to proći jer sam i sam učestvovao u skupštinskoj komisiji i za to su glasale sve stranke. Koliko sam pratio sjednicu kada je odložena, tražene su dodatne informacije od nekih poslanika i nadam se da će taj sporazum biti vraćen u parlament i da će biti usvojen. Od ovog sporazuma Kosovo dobija, ne samo finansijski. U ovom zatvoru će se sprovoditi danski kućni red i mi ćemo uzeti najbolje od prakse danskog sistema“, zaključuje Dibrani.

Sporazum sa danskom državom predviđa prebacivanje 300 zatvorenika na Kosovo.

Dibrani kaže da je tokom protekle godine realizovano mnogo projekata za stručno usavršavanje kadrova, unapređenje infrastrukture, ali i osnivanje Zavoda za liječenje osoba sa posebnim potrebama.

Dodaje da prioriteti za ovu godinu ostaju završetak infrastrukture, izgradnja novih zatvora, renoviranje starih i stručno usavršavanje osoblja.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova