Poslanica LDK

Bivša ministarka finansija i poslanica Demokratskog saveza Kosova Hikmete Bajrami rekla je za Nacionale da vlada Albina Kurtija nije ispunila obećanja koja je dala i da je privreda Kosova za njenog mandata pretrpela slobodan pad.

"Ne samo tokom 2023. godine, već od dolaska ove Vlade na vlast, privreda je pretrpela slobodan pad. Dovoljno je vidjeti da kada je ova Vlada preuzela vlast 21. marta 2021. godine da je privredni rast bio 16 odsto a danas smo 2 odsto. Tačno je da se ova Vlada suočava sa nekoliko kriza, kao što je tačno da je dobila 51 odsto glasova biračkog tela obećavajući da će učiniti čuda u svakoj oblasti. Nema građana koji se ne sjećaju Kurtijevih obećanja da će osnovni proizvodi koštati manje jer će PDV na te proizvode biti nula, da će se povećati minimalna plata, 160 puteva i desetine drugih obećanja od kojih poslije 32 mjeseca nijedno nije realizovano", navela je Bajrami.

Prema njenoj ocjeni, najveći promašaj u energetskom sektoru je to što nije napravljen nijedan korak ka izgradnji proizvodnih kapaciteta, a sada zbog sankcija prema Kosovu propada i zamena postojećih termoelektrana i očekuje se samo pogoršanje situacije.

Kao još jedan neuspjeh ove Vlade, Bajrami navodi promjenu strukture budžeta jer više od jedne trećine odlazi na subvencije i transfere.

“Budžet treba da bude orijentisan na razvojne politike koje stvaraju bolje uslove za poslovanje i otvaranje novih radnih mjesta”, kaže Bajrami.

Navodi i da Kurtijevu vladu karakteriše neefikasnost, da su ključne pozicije i institucije upražnjene mjesecima, a neke godinama.

“Vlada je takođe odbila da sarađuje i razgovara sa privatnim sektorom, uopšte nije bilo komunikacije sa poslovnim udruženjima jer je odbila socijalni dijalog sa sindikatima”, navodi Bajrami.

Izvor: Kosovo Online/Nacionale