Bivši portparol Natoa

Bivši portparol Natoa tokom rata na Kosovu Jamie Shea opisao je 2023. godinu kao mračnu za Kosovo, piše Gazeta Blic. On je ocjenio da dijalog Kosova i Srbije neće biti jednostavan u narednoj godini.

"Bila je ovo turbulentna godina za Kosovo sa nasiljem na sjeveru zemlje, sa kojim je Kurtijeva vlada morala da se nosi na najbolji mogući način. Do kraja 2023. godine je bilo napretka u dijalogu Kosova i Srbije, ali nije postignut odlučujući korak za normalizaciji odnosa i formalno srpsko priznanje Kosova kojem smo se nadali. U decembru je na srpskim izborima pobjedila Vučićeva stranka (iako uz mnogo navoda o izbornim neregularnostima), a to, nažalost, ne govori o tome da će dijalog odjednom postati lakši 2024. godine", rekao je Jamie Shea.

On dodaje da, uprkos onome što se desilo na Kosovu, Vučić sada ima jaku poziciju u svojoj zemlji gdje može da približi Srbiju EU.

"S obzirom na to, predsjednik Vučić je u jakoj političkoj poziciji u zemlji, oni sada mogu da pokažu svoj uticaj i da približe Srbiju EU. Moraćemo da sačekamo da vidimo kako će se odvijati situacija", rekao je Shea.

On podsjeća da je EU potvrdila da članstvo Srbije i Kosova u EU zavisi od prethodne potpune normalizacije njihovih odnosa.

"Međutim, vijesti nisu skroz sumorne. EU je u decembru napravila odlučujući zaokret ka integraciji cijelog Zapadnog Balkana u svoje buduće strukture. Iako Kosovo još nije dobilo status kandidata za EU, ono će sigurno imati ekonomske i političke koristi od ovog novog trenutka i uskoro će se pridružiti svojim susjedima u procesu članstva u EU. Još korisnije, EU je ponovo potvrdila da članstvo Srbije i Kosova u EU zavisi od prethodne potpune normalizacije njihovih odnosa. To znači da Beograd ne može da ostane neodlučan u nedogled. Dakle, iako je 2023. bila teška godina, naredne očekujem mirniju situacija na sjeveru, jačanje Kfora dodatnim trupama Natoa i veći međunarodni pritisak na Beograd da djeluje konstruktivnije. To čini malo pozitivnijim izglede za Kurtija i njegovu vladu tokom 2024", naveo je Shea.

Kad su u pitanju prijevremeni izbori, bivši portparol Natoa smatra da oni mogu biti korisni ako vlada ide kod naroda da traži narodni mandat da uradi nešto konkretno i važno, kao što je usvajanje rješenja za Zajednicu srpskih opština ili ustavni amandman za formalizovanje budućeg sporazuma između Kosova i Srbije.

"U ovoj fazi, mislim da je Kosovu potrebna politička, socijalna stabilnost i efikasna vlada u poboljšanju ekonomije i životnog standarda za sve građane. Važno je i približavanje Kosova Natou i EU, dodatno smirivanje situacije na sjeveru i konstruktivni pregovori sa Srbijom preko EU. Dakle, barem za mene, pitanje je da li prevremeni izbori to olakšavaju ili komplikuju, što bi trebalo da utvrde politički predstavnici Kosova", zaključio je Jamie Shea.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic