Predsjednica Kosova

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani istakla je da je, uprkos žestokim debatama i političkim razlikama sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem, od vitalnog značaja pronaći zajednički put i raditi sa zajedničkim ciljevima, prenosi Dukađini.

Osmani je navela da su debate normalne i zdrave u demokratiji.

„Ne znači da nemamo žestoke rasprave, imamo, ali posljednja nije bila jedna od njih. Uvijek ima žestokih debata, ali na kraju uvijek nađemo put napred. Važno je da imamo zajedničke ciljeve, ciljeve koji se odnose na uspješnije Kosovo svakim danom, svakim danom sve moćnije i iznutra i spolja", dodala je Osmani.

Kako je navela, iako između nje i Kurtija postoje razlike u političkoj prošlosti, one ne bi trebalo da ometaju napredak Kosova.

„Iako smo različito politički odrasli, imamo različitu političku prošlost, to ne znači da treba da dozvolimo da te razlike štete Kosovu i mi smo od prvog dana saradnje krenuli na ovu prizmu, da čak i kada imamo razičita mišljenja, vodimo duge debate, ali da na kraju dođemo do zajedničkog stava koji je u interesu građana Kosova“, naglasila je Osmani.

Osmani je napomenula da su saradnja i zajednički ciljevi neophodni za unapređenje interesa Kosova.

„Mi smo dvije različite institucije, imamo odvojene nadležnosti, ali se u mnogim slučajevima preklapaju, stoga je potrebno sarađivati i imati zajedničke ciljeve“, zaključio je Osmani.

Izvor: Kosovo online/Dukagjini