Koncerti, umjetnost i hrana

Endji Sada razmišlja o velikom koncertu u nekoj evropskoj zemlji, na kome je dobra muzika i hiljade posjetioca.

Ova osamnaestogodišnja studentkinja na Medicinskom fakultetu u Prištini do sada je imala priliku da posjeti Beč u Austriji.

Sada se raduje planiranju putovanja sa prijateljicom, imajući u vidu da će vize biti ukinute za građane Kosova.

"Razmišljamo o koncertu koji će nam se obema dopasti", kaže ona i kao prvu destinaciju koju bi volela da obiđe navodi Francusku.

Od 1. januara 2024. građani Kosova stiču pravo da putuju bez viza u Šengen zoni, koju čini 27 zemalja, uglavnom članica Evropske unije.

Putovanje bez viza važi za turističke ili porodične posjete, ali i radi zapošljavanja.

Fatjona Hajdaraj, koja studira grafički dizajn, kaže da nikada nije bila u nekoj zemlji EU. Kao razlog navodi "komplikovanu proceduru" oko podnošenja zahtjeva za vizu.

U razgovoru za Radio Slobodna Evropa, dok izlazi iz zgrade Fakulteta umjetnosti u Prištini, kaže da bi voljela da posjeti Italiju i Grčku zbog njihove kulture.

"Voljela bih da posjetim galerije i pozorišta", dodaje ona.

Njen kolega sa fakulteta Liburn Musliaj razmišlja da posjeti Švicarsku i Njemačku.

"Tamo je dizajn razvijen kao industrija... sjajno je istraživati druge zemlje u Evropi", kaže ovaj student komunikacionog dizajna.

Bezvizni režim važi i za poslovna putovanja ili ona koja se tiču studijskih programa. Međutim, u Šengen zoni ne sme da se boravi duže od 90 dana u roku od šest mjeseci.

'Želim da vidim kako se tamo uči'

Rilind Berisha je upoznat sa ovom činjenicom. Njegov san je da posjeti Tubingen u Njemačkoj.

Ovaj grad u državi Baden-Virtemberg poznat je kao univerzitetski grada. Prema nekim publikacijama, Tubingen ima oko 90.000 stanovnika a svaki treći je student.

"Želim da vidim kako se tamo uči, kakav je studentski život... Imam i rođaka u Tubingenu", kaže Rilind koji studira farmaciju.

Njegova koleginica Floriza Qerimi, koja dolazi iz Gnjilana na Kosovu, nikada nije posjetila nijednu zemlju EU a planira da to uradi u 2024. godini.

Italija, Švicarska, Njemačka, Holandija... još uvijek nije izabrala koja zemlja će biti njena prva stanica, ali se raduje da "upozna novu kulturu i proba drugačiju kuhinju".

I Naron Bllaca se raduje slobodi kretanja od 1. januara.

"Vjerovatno bih posjetio Austriju... Zanimljive su mi i skandinavske zemlje", kaže ovaj student stomatologije.

Pored želje da putuju, svim sagovornicima RSE je zajednička i jedna briga: finansiranje putovanja.

Dok jedni kažu kako će morati da štede, drugi se nadaju pomoći roditelja.

Zabrinutost zbog povećanja ilegalnih migracija

Na osnovu podataka Agencije za statistiku Kosova, nezaposlenost među mladima u uzrastu od 15 do 24 godina je 19 odsto.

Prosječna plata na Kosovu je 520 eira, dok je minimalna između 130 i 170 eura, ujedno i najniža u Evropi.

Sa 1,7 miliona stanovnika, Kosovo je i među zemljama sa najmlađom populacijom u Evropi: prosječna starost – prema posljednjem popisu iz 2011. godine – je 30 godina.

U javnosti postoji zabrinutost da bi liberalizacija viza mogla da poveća ilegalnu migraciju stanovništva, posebno radne snage.

Međutim, jasno je definisano da ukoliko se prekrše pravila slobodnog kretanja, građanima sleduje novčana kazna i zabrana ulaska u Šengen zonu do pet godina.

Dakle, ne sme se u jednoj zemlji boraviti duže od 90 dana u roku od šest mjeseci, a nije dozvoljeno ni zapošljavanje bez dozvole, kriminalne radnje i slično.

Kosovo je posljednja zemlja na Zapadnom Balkanu koja je dobila liberalizaciju viza.

Srbija, Crna Gora i jSeverna Makedonija uživaju ovo pravo od 2009. godine, a Albanija i Bosna i Hercegovina od 2010. godine.

Evropska komisija je preporučila još 2018. ukidanje viznog režima za Kosovo, ali je tu političku odluku ometalo nekoliko država članica EU.