Ministar i lokalne samouprave

Ministar administracije i lokalne samouprave Kosova Elbert Krasniqi rekao je za Dukađini da peticija predstavlja demokratski metod za smjenu gradonačelnika u četiri opštine na sjeveru prije isteka mandata dodajući da jednoetnički instrumenti nisu dobri Kosovu jer se njima narušava multietnički duh zemlje.

Krasniqi je podsjetio da je potrebno 20 odsto potpisa građana da bi se pokrenule procedure.

"Imajući u vidu političku situaciju, slabo učešće građana na izborima na sjeveru, vjerujem i da će, ako peticija sada uspije, biti organizovano glasanje za smenu gradonačelnika, pa ako građani tih opština glasaju sa najmanje 50 odsto plus jedan birač za smjenu gradonačelnika, onda će, naravno, biti izbora po zakonu o lokalnim izborima", naveo je Krasniqi.

Naveo je da se do sada izjasnilo u Zvečanu više od 1.400, u Sjevernoj Mitrovici više od 3.000, u opštini Leposavić negdje oko 2.000 građana.

Dodao je da kada se skupi dovoljan broj potpisa, oni se šalju na provjeru, a ako se utvrdi da su validni, onda se organizuje glasanje da bi se odlučilo da li gradonačelnik treba da ode ili ne.

Istakao je spremnost Vlade da sprovede administrativna uputstva i zakon o lokalnoj samoupravi, a afirmisao je i mogućnost organizovanja vanrednih izbora ukoliko peticija bude uspješna.

"Ovo je spremnost Vlade, ali ostali procesi nisu u našoj volji, to su sada demokratski procesi, ako 20 odsto građana traži da se glasa za smjenu predsjednika, onda ako bude uspješno, onda ćemo imati vanredne izbore. U slučaju da ovo glasanje ne uspije, peticija se može ponoviti poslije 12 mjeseci. Tako je predviđeno administrativnim uputstvom", naveo je on.

Ukazao je i na mogućnost da bi inicijativna grupa mogla da zatraži produženje roka ukoliko ne bude mogla da prikupi potpise u roku od 30 dana.

Istakao je da jednoetnički instrumenti ne služe dobro državi Kosovo jer se time narušava multietnički duh zemlje.

Govoreći o tome ko bi trebalo da bude autor nacrta statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, Krasniqi je rekao da za to pitanje postoji osnova u Zakonu o lokalnoj samoupravi.

"Za mene Zajednica je bila i ostaje pitanje koje ima osnov u zakonu o lokalnoj samoupravi, gdje opštine imaju pravo da se učlanjuju u udruženja i ja to uvijek gledam iz te perspektive. I ja sam pozvan po svojoj dužnosti kao ministar lokalne samouprave, ali vjerujem da su nama na Kosovu potrebni samo instrumenti koji nam omogućavaju da imamo suživot, multietnički duh, a nikada nije dobro za Kosovo i demokratiju u zemljama da postoje instrumenti koji su etnički", rekao je Krasniqi.

Dodavši da nije video nacrt statuta Zajednice, Krasniqi je ponovio da su Kosovu potrebni instrumenti koji omogućavaju razvoj multietničkog duha, a ne obrnuto.

"Ne želim da govorim o nečemu što već nije javno i što nisam video... Ali sam duboko uvjeren da su Kosovu potrebni samo instrumenti koji omogućavaju dalji razvoj multietničkog duha i da je nepotrebno stvaranje dodatnih instrumenata, koji se u određenom trenutku mogu koristiti i kao opstrukcije države", naglasio je Krasniqi.

Izvor: Kosovo online/Dukagjini