Malo socijalizma i mnogo nacionalizma

Politički analitičar iz Prištine Halil Matoshi poručio je da, ukoliko se premijer Albin Kurti odluči da ide na vanredne parlamentarne izbore, neće moći sam da formira Vladu niti će moći da ponovi uspjeh sa prethodnih izbora.

Matoshi je prokomentarisao najnovije istraživanje koje pokazuje da bi Samoopredjeljenje bilo prvo na izborima sa 48 odsto, međutim, on se ne slaže sa tim. U izjavi za Gazetu Blic ističe da Albin Kurti može da osvoji 40 odsto i da neće moći sam da formira Vladu niti da nadmaši rezultate od 14. februara 2021. godine. 

"Ankete obično izražavaju trenutno raspoloženje, ali je dovoljan mali šok da se to raspoloženje promijeni. Pokret Samoopredjeljenje može da osvoji čak 40 odsto glasova, ali ne mogu sami formirati Vladu. Rezultat 14. februara se više neće ponoviti, jer je to bilo trenutno raspoloženje – ustanak protiv establišmenta, odnosno antidržavni pokret", kaže Matoshi.

On je ocijenio da je opozicija napravila loš rezultat zbog Kurtijevog nacionalizma.

"Narod misli da nema potrebe da glasa za opozicione stranke, one su sve loše prošle zbog Kurtijevog nacionalizma. Zašto glasati za njih, kada Kurti nema premca u ovome, još više kada populizmu dodaje malo socijalizma i mnogo nacionalizma", zaključio je analitičar.