Politička analitičarka Alma Lama izjavila je da će premijer Kosova Albin Kurti svojim zahtjevom za učešće na izborima Sjeverne Makedonije naneti štetu odnosima sa tom zemljom, dok je njen kolega iz Skoplja Arben Ratkoceri izrazio sumnju da će međunarodni faktor gledati pozitivno na takav potez, prenosi RTV21.

Lama ističe da je u pitanju „neprihvatljiva akcija“ premijera Kosova.

„Ozbiljno narušavanje dobrosusjedstva, miješanje u unutrašnje stvari koje se sa političke tačke gledišta smatra ozbiljnim od strane vlade Kurtija, od strane Samoopredjeljenja. Ovo se ne dešava ni u jednoj zemlji u svijetu, to je problematično, naneće štetu odnosima sa Sjevernom Makedonijom“, rekla je Lama.

Direktor Kosovskog instituta za istraživanje i razvoj Lulzim Peci ističe da ovo nije prvi ovakav potez premijera.

„Kurtijev svijet, jer nije prvi put da to radi. On je to uradio u Albaniji i Preševu“, rekao je Peci.

Politički analitičar iz Skoplja Arben Ratkoceri mišljenja je da ukoliko Kosovo ne može da ponudi pomoć Sjevernoj Makedoniji, najbolje je ćutati.

„Ako Kosovo ne može da pomogne Makedoniji u procesima kroz koje trenutno prolazi, najbolje je ćutati, svaka akcija zvanične Prištine u Skoplju ima neviđen uticaj na makedonsko društvo“, rekao je Ratkoceri.

Istakao je da ne vjeruje da se na intervenciju Kosova gleda pozitivno.

„Za krizu kroz koju prolazi Sjeverna Makedonija, zbog velikih sukoba koje ima sa svojim susjedima, Bugarskom i Grčkom, ne vjerujem da intervenciju Kosova međunarodni faktor vidi blagonaklono“, rekao je Ratkoceri.

On napominje da Samoopredjeljenje već mjesecima pokušava da osnuje svoju filijalu u Sjevernoj Makedoniji.

Izvor: Kosovo Online/RTV 21