Bazirajte se na naš nacrt

Evropska unija je ocjenila da je nacrt statuta Zajednice srpskih opština, koji su njeni predstavnici predstavili 21. oktobra, najbolji mogući, te da je Kosovo imalo priliku da to samostalno napiše u proteklih 10 godina, prenosi Koha.

Odgovarajući na izjavu premijera Kosova Albina Kurtija, koji je prije nekoliko dana rekao da može da napiše moderan evropski nacrt statuta, EU je saopštila da je Kosovo već imalo tu priliku.

„Kosovo je imalo priliku posljednjih 10 godina da podnese prijedlog za Zajednicu. U ovoj poodmakloj fazi procesa u kojoj se očekuje da uskoro počne uspostavljanje Zajednice, Kosovo je pozvano da da svoje komentare i sugestije na nacrt“, saopštila je EU u odgovoru za Kohu.

EU je saopštila da je nacrt zakona koji je već predstavljen Kurtiju „moderan evropski način rješavanja osjetljivog pitanja zaštite manjina“.

„Kao što smo više puta rekli, evropski nacrt statuta, koji su 21. oktobra predstavili premijeru Kurtiju predstavnik EU Lajčak i diplomatski savetnici francuskog predsjednika, njemačka kancelarka i italijanski premijer, zajedno sa američkim izaslanikom Escobarom predstavlja moderan evropski način rješavanja osjetljivog pitanja zaštite manjina. EU i njeni partneri smatraju da je to najbolji mogući način za rejšavanje pitanja obe strane. Očekujemo da obe strane nastave razgovore na osnovu ovog nacrta“, navodi se u odgovoru.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore