Lider LDK-a

Lider Demokratskog saveza Kosova Lumir Abdixhiku nazvao je Albina Kurtija predsjednikom Pokreta Samoopredjeljenje koji sjedi u fotelji „premijera privremene države“, aludirajući tako na izjavu ministra za infrastrukturu Liburna Aliua da je "Kosovo privremeni projekat bez potpunog identiteta".

Abdixhiku je na Facebooku kritikovao Kurtija zbog odnosa koji ima prema izradi nacrta statuta Zajednice srpskih opština.  

"Prošle su dvije godine otkako LDK i svi najbliži prijatelji Kosova tražimo od predsjednika Pokreta Samoopredjeljenje, koji sjedi u fotelji 'premijera privremene države', da izradi nacrt Statuta Zajednice kao unutrašnji dokument Kosova. Kao međunarodnu obavezu Kosova. Prošle su dvije godine otkako je 'premijer privremene države', sjedeći za stolom za dijalog sa još trojicom stranaca odbio da tako nešto uradi", naveo je Abdixhiku.

On je dodao da je Kurti 3. novembra rekao da nije hteo da piše takav dokument, jer je bio ubeđen da bi onda posrednik doneo dokument koji bi bio "sredina" između dokumenta Kosova i dokumenta Srbije.

"Došao je posrednikov dokument, ne kao sredina, došao je kao autonomija! Dva mjeseca kasnije, neposredno nakon prihvatanja autonomije Srba na Kosovu, predsjednik Pokreta Samoopredjeljenje, sjedeći u fotelji 'premijera privremene države', izlazi sa prijedlogom da sada Kosovo napiše statut za sopstvenu Zajednicu. Pošto je to unutrašnje pitanje, kako je rekao posrednik. Dvije godine kasnije. Kasno. Prekasno. Ovo odlaganje je štetno i skupo. Oni to danas zovu autonomijom! Autonomiju su prihvatili 'premijer privremene države' i predsjednik Srbije", naveo je Abdixhiku.

Izvor: Kosovo Online