Analitičari i opozicija dvojako tumače jučerašnji verbalni sukob predsjednice Kosova Vjose Osmani i premijera Albina Kurtija u skupštini tokom sjednice Savjeta za demokratiju i ljudska prava.

Član Socijaldemokratske partije Zgjim Hiseni ocjenio je da saradnja između predsjednice i premijera, Vjose Osman i Albina Kurtija nije principijelna, već ih povezuje "obostrani interes”.

"Ove dvije političke figure ne spajaju vrijednosti, ujedinjuje ih moć. U trenutku kada vlast dođe u pitanje, i oni će se razići”, rekao je Hisini i naveo da je Osmani to dokazala kada se politički razišla sa Isom Mustafom i Fatmirom Sejdijuom.

“Ne vjerujem da je Kurti drugačiji”, rekao je Hiseni gostujući u emisiji “PET” na RTV Dukađini i ocjenio da je predsednica Kosova Vjosa Osmani “efekat hegemonije”.

"Stvar je u tome da je Osmani posljedica ove hegemonije i ona u svakoj situaciji računa izborni efekat svake akcije", rekao je Hiseni.

S druge strane, komentarišući verbalni sukob u parlamentu, profesor Nezir Kraki kaže da su razlike u stavovima normalne i da za demokratiju nije dobro da se o svakom pitanju misli isto.

"Funcije predsednika i premijera nemaju istu ulogu, ne bi bilo dobro za demokratiju da oboje govore istim jezikom o svakoj temi u svakom pogledu. Dobro je da postoje razlike i u odnosu na međunarodne stavove u vezi sa tim šta treba da radi Kosovo”, navodi Kraki za Dukađini i podseća da ukoliko Osmani želi da se kandiduje za drugi predsjednički mandate tada će joj biti potrebni i glasovi Samoopredjeljenja.

Nakon sjednice Savjeta, na pitanje zbog čega je došlo do verbalnog duela sa Kurtije, Osmani je kratko prokomentarisala da su raspravljali o Zakonu o opštim izborima.

“O Zakonu o opštim izborima i pitanju procenta žena na listama. Dakle, to je kontinuirani napor", rekla je kratko Osmani.

Izvor: Kosovo Online/RTV Dukađini