Dobio sam od drugih vlada

Profesor Enver Hasani izjavio je na RTV21 da nije dobio ponudu za izradu statuta Zajednice srpskih opština od Vlade Albina Kurtija napominjući da je dobio međunarodnu ponudu u maju od međunarodnih finansijskih struktura i dodajući da će razloge zbog kojih nije prihvatio saopštiti nekom drugom prilikom.

"Nije mi rečeno od ove Vlade, ne sada, kada su druge vlade tražile, ja sam izrazio spremnost", rekao je Hasani.

Bivši predsjednik Ustavnog suda rekao je i da Srbija nije odustala od sporazuma.

Hasani je, između ostalog, rekao da Srbija zna za izolaciju koja im može biti uvedena u budućnosti ako pređu crvene linije.

Prema njegovim riječima, Ustavni sud Kosova nema pravo da kontroliše nijedan međunarodni sporazum.

"Ustavni sud nema pravo da preispituje sporazum iz Ohrida i Brisela, nijedan međunarodni sporazum. Ustavni sud nema pravo da preispituje da li je on u skladu sa Ustavom. Neke zemlje, Bugarska i Albanija, imaju pravo da ih kontrolišu prije nego što to stupi na snagu", rekao je Hasani.

Ukoliko se Vlada Kosova usprotivi nacrtu statuta koji je predložila Evropska unija, neće biti sukoba između Ustavnog suda i međunarodne zajednice, kaže.

"Međunarodna zajednica nema razloga da se sukobljava sa Ustavnim sudom, Ustavni sud ima svoje standarde, mora da postupi po presudama iz 2015. godine, nema razloga. Vlada i politički organi se sukobljavaju i dovode Kosovo u još veće probleme ako ne ispune obećanja koja su dali, to će se promjeniti", pojašnjava.

Nacrt statuta Udruženja govori o normativnoj strukturi, kaže Hasani i dodaje da u velikoj mjeri podriva državnost Kosova, njegov suverenitet, integritet i nezavisnost.

„To se vidi iz prvih odredaba ili uvodnog djela, preambule. Kosovo ne može da bude suverena i nezavisna država i da ima teritorijalni integritet sa Rezolucijom 1244 u preambuli podzakonskog akta. To nije ni Ustav ni zakon, podzakonski akt koji se zove statut i ne može biti suverena i nezavisna država sa arbitražom koja je zapravo međunarodna mješavina, koja deli jurisdikcije", rekao je Hasani.

Dodaje da sukobe i nadležnosti uglavnom rješava najviši sud u zemlji.

Izvor: Kosovo online/RTV 21