Poniženje

Predsjednik Emmanuel Macron je izjavio kako će pokušati ukloniti ‘odredbe u novom zakonu koje iritiraju većinu’.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron suočava se sa podjelama unutar vladajuće koalicije nakon što su zastupnici Parlamenta Francuske odobrili zakon koji pooštrava pravila o državljanstvu i socijalnoj zaštiti za imigrante.

Jedna od odredbi novog zakona predviđa da Vlada svake godine mora predstaviti Parlamentu izvještaj o provođenju imigracione politike koji uključuje, između ostalog, detaljne podatke o broju tražitelja azila, broju odobrenih i odbijenih zahtjeva za boravište u Francuskoj, koliko je ilegalnih imigranata protjerano sa teritorije Francuske, Prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Pored toga, svi imigranti sa francuskim radnim dozvolama koji nisu iz država članica Evropske unije morat će podnijeti dokaze da su u Francuskoj proveli najmanje 30 mjeseci, prije nego što im budu odobreni zdravstveno osiguranje i dječiji dodatak.

Djeca imigranata rođena na tlu Francuske neće više automatski, po rođenju, dobijati francusko državljanstvo, već će sa napunjenih 16 godina imati pravo podnijeti zahtjev za dobijanje francuskog državljanstva.

‘Poraz Francuske Republike’

Strani državljani koji imaju boravišnu i radnu dozvolu u Francuskoj morat će čekati najmanje 24 mjeseca od dobijanja dokumenata da bi mogli podnijeti zahtjev za dolazak članova svojih porodica u Francusku, pod uvjetom da podnesu i uvjerenja o stabilnim i redovnim primanjima i penzionom i medicinskom osiguranju.

U intervjuu za dnevnik Monde, bivši predsjednik Francuske Francois Holande je ocijenio kako je usvajanje teksta novog imigracionog zakona koji je, kako je rekao, inspiriran idejama ultradesničarskog Nacionalnog okupljanja, “poniženje je za Macrona i poraz Francuske Republike”.

Holande vjeruje da ovakva politička, pravna i moralna degradacija samo pojačava tvrdnje da će Marine Le Pen na slijedećim predsjedničkim izborima naslijediti Emmanuela Macrona u Jelisejskoj palati.

U međuvremenu, Macron je izjavio kako će pokušati ukloniti “odredbe u novom zakonu koje iritiraju većinu”.

“Predsjednik Macron predlaže (…) da se u narednim sedmicama zakon uputi Ustavnom vijeću, najvišoj državnoj instanci zaduženoj za kontrolu ustavnosti koja je istovremeno i pravno i političko tijelo, da odluči o uklanjanju iritantnih odredbi iz prijedloga zakona”, potvrdio je za pariški dnevnik Figaro neimenovani bliski saradnik lidera Francuske.