Normalizacija odnosa

Politički analitičar Artan Muhaxhiri kaže da su sankcije koje je Evropska unija uvela Kosovu mogle da se izbjegnu, ali da premijer Albin Kurti nije hteo da bude konstruktivan u vezi sa sjeverom Kosova i Zajednicom srpskih opština. On smatra da kaznene mjere neće biti ukinute sve dok se ne sprovedu novi izbori na sjeveru.

"Efekti sankcija koje je Evropska unija prije pola godine uvela Kosovu su veliki, i u praktičnom i u simboličkom smislu. Blokirane su stotine miliona eura iz IPA i drugih EU fondova. Sa druge strane, u simboličkom smislu, kada je riječ o imidžu Kosova, to se loše odrazilo, jer je ovo prvi put da je Kosovo pod sankcijama, koje su apsolutno mogle da se izbjegne. Ali premijer Kurti nije hteo da bude konstruktivan kao što se tražilo od njega u vezi sa sjeverom Kosova i Zajednicom. To je bio rezultat toga što nije iskorišćena mogućnost da se nastavi sa dijalogom i zbog blokada koje je Kurti hteo da nametne u pregovorima", kaže Muhaxhiri za Kosovo onlajn.

Dodaje da je "ovo je veoma oštra lekcija za Kurtija".

"Nadam se da on to neće ponavljati u budućnosti, jer odgovor iz Brisela će uvijek biti isti, bez obzira o kom je lideru riječ, ako pokuša da blokira normalizaciju, imaće sankcije, izolaciju i neće biti istog nivoa kooperacije kao ranije", smatra sagovornik portala.

Na pitanje da li su sankcije politički nanele štetu Kurtiju, ili naprotiv, da li su dovele do toga da mu poraste podrška u biračkom tijelu, Muhaxhiri smatra da su one politički bile loše po premijera.

"Politička moć na Kosovu zavisna je od odnosa koje lideri imaju sa međunarodnom zajednicom. Nama je i dalje potrebna podrška međunarodne zajednice, SAD i moćnih država u EU, posebno Njemačke. Kada je ova saradnja 'oštećena', Kosovo će patiti. Ljudi su počeli da shvataju da premijer Kurti mora da napravi kompromise, da mora da postane mnogo pragmatičniji, a ne da bude tvrdoglav kada je riječ o odnosima sa EU. Uvijek će biti političkog i finansijskog kažnjavanja ako su njegove odluke totalno protiv geostrateškog i gepolotičkih projekata za Kosovo i Balkan u cjelini", navodi Muhaxhiri.

Povodom toga što Kurti i zvaničnici na Kosovu stalno pozivaju da se sankcije ukinu i poručuju da je Kosovo ispunilo sve zahtjeve EU, iako i dalje nema izbora na sjeveru i Zajednice srpskih opština, Muhaxhiri kaže da su "izbori na sjeveru jedan od najvažnijih kriterijuma za ukidanje kaznenih mjera".

"To je veoma važan korak za normalizaciju situacije, posebno za srpsku manjinu. Oni treba da imaju svoje predstavnike koji će odražavati njihovu političku volju. Sve dok se ovi izbori odlažu, sve dok ne bude normalnog izbornog procesa na sjeveru, sankcije neće biti ukinute", zaključuje Muhaxhiri.

Izvor: Kosovo Online