Pronaći rješenje

Opozicione stranke PDK, LDK i AAK navele su da je nacrt statuta Zajednice srpskih opština neprihvatljiv, jer "ukida pravni i državni osnov Kosova" i zatražile od Vlade Kosova da pronađe rješenje, piše Zeri.

Ukoliko nacrt ne bude izmenjen, za PDK i AAK to je neprihvatljivo, dok iz LDK kažu da ne mogu da podrže nijedan proizvod koji izlazi van ustavnih okvira.

"To je neprihvatljiv nacrt sa izuzetnim nedostacima, i sa velikim pravnim, socijalnim i ekonomskim posljedicama. Ranije smo istakli da je to neka vrsta autonomije sa izvršnim ovlašćenjima, koja će ukinuti pravni i državni osnov Kosova", rekao je Ferat Shala iz PDK.

Nadležnosti nacrta koje su njime predviđene su razlozi zbog kojih AAK ne prihvata taj dokument.

"Nije predviđeno da dođe u Skupštinu, već će Vlada dostaviti Ustavnom sudu, a nakon ocjene Suda, onda stupa na snagu. Ali ako se nacrt ne dopuni onim što mislimo da treba, onda se Srbima daje teritorijalna autonomija, što je neprihvatljivo i protivustavno", izjavio je Pal Lekaj iz AAK.

LDK ocjenjuje da nacrt statuta ZSO jasno predstavlja autonomno političko i teritorijalno uređenje Srba na Kosovu, i kao takav treba da bude pretvoren u hitnu stvar za ustavni tretman.

Poslanica Pokreta Samoopredjeljenje Jeta Statovci kaže da je proces u vezi ZSO u dijalogu više od 10 godina i da nije bilo konkretnih rezultata.

"Jedino što se može garantovati je da neće biti ništa što je u suprotnosti sa ustavnim poretkom i pravnim osnovom za pravilno funkcionisanje države Republike Kosovo", poručila je Statovci.

Izvor: Kosovo Online/Zeri