Poslanica LDK

Poslanica Demokratskog saveza Kosova (LDK) Rezarta Krasniqi ocjenila je da će do izbora doći već početkom sljedeće godine i to objasnila sve većim siromaštvom građana, ali i činjenicom da se dijalog sa Srbijom vratio, kako kaže, 10 godina unazad.

"Kosovo je izgubilo uzajamno priznanje, ono je zaboravljeno. I dalje smo u pregovorima, a sankcije nisu uklonjenje. Dijalog se vraća unazad, vratio se 10 godina unazad. Situacija na sjeveru je nastala zbog tvrdoglavosti Kurtija, koji se u početku nije slagao sa međunarodnim saveznicima”, izjavila je Krasniqi za RTV Dukađini.

Ona je navela da što se prije izbori raspišu, to će biti bolje za građane.

“Izbora će biti odmah nakon Nove godine. Što prije zemlja izađe na izbore, to bolje, jer građani su sve siromašniji. Dolazi do povećanja cijena, nema ukidanja PDV-a, niti ukidanja akcize”, rekla je ona.

Krasniqi je objasnila da se njena stranka odazvala pozivu predsjednice Vjose Osmani zato što je pitanje formiranja ZSO u interesu građana.

Ipak, ona smatra da se u objavljenoj verziji nacrta nalazi mnogo više od statute nekog udruženja.

"Što se tiče nacrta koji smo svi vidjeli, kao LDK smo zabrinuti jer postoji nešto mimo Udruženja, to je veća autonomija. LDK uvijek podržava Zajednicu koja je u skladu sa Ustavom Kosova. Znam da je većina poslanika videla taj dokument, ali ostaje uznemirujuće kako premijer ne može da pokaže šta je uradio u tom sporazumu. U tom dokumentu se radi o nečemu izvan Udruženja. On apsorbuje moći centralnog nivoa. Kurti nije u stanju da izađe i predstavi nešto što je dao mimo Zajednice. To je veoma uznemirujuće. Osim što imamo najveću autonomiju, mi kao republika nemamo nikakve koristi. Čekamo da se prvo pošalje Ustavnom sudu. Treba ga poslati jer je to veoma važan dokument”, rekla je Krasniqi.

Izvor: Kosovo online/ Dukađini