Portparol PDK

Portparol Demokratske partije Kosova (PDK) Faton Abdullahu rekao je da Kurtijeva vlada prihvatanjem ZSO daje Srbiji "vizu za povratak na Kosovo", prenosi Gazeta express.

On je potvrdio da je ova stranka prihvatila nacrt statuta ZSO, dodajući da se ne pominje priznanje.

"Prihvatili smo nacrt Udruženja, ali novu varijantu, a ne kako je ranije trebalo da bude. Razgovaraćemo o tome sa Vladom, da, ovo je njihov izbor. S druge strane, nakon što smo videli konačnu verziju naši stavovi se ne mijenjaju. Ono što je predsjednik PDK Memli Krasniqi rekao je rezime, u vrijeme kada se otvaraju vrata građanima Kosova da bez viza napuste zemlju i mnogi od njih čekaju da napuste ovaj prostor, posebno omladina, u tom trenutku se Srbiji daje da se preko Asocijacije vrati na Kosovo“, rekao je on.

Dodaje da Vlada u različitim formama zajedno sa predsjednikom parlamenta i predsjednicom Kosova pokušava da prenese zbunjujuće poruke i ova činjenica pokazuje koliko će efekti ZSO biti zabrinjavajući, ali su ipak, kako kaže, odlučili da to prihvate, kako bi amortizovali nezadovoljstvo.

On dodaje da će se ovakvom obliku ZSO, koja će biti treća vlast u zemlji, na sve načine suprotstavljati i dodaje da je njom Srbima na Kosovu zagarantovana autonomija. Dodaje da je motiv stranke u kojoj je, da se nađe način da se suprotstavi postojećem nacrtu i da se on poboljša.

"Asocijacija će ubuduće stvarati izvršnu vlast, stručnjaci Demokratske partije Kosova, nakon što su to ispitali, takođe su zaključili da će Asocijacija, ovako kako ju je prihvatila ova Vlada, imati izvršna ovlašćenja, a na osnovu ostalih elemenata koji se spominju imamo pravo da zaključimo da će to zapravo biti autonomija", kaže Abdullahu.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express