Stagnacija privrede!

Arben Mustafa iz Demokratske partije Kosova izjavio je da budžet za 2024, koji je parlament usvojio, neće omogućiti Kosovu da se ekonomski razvija i poboljša kvalitet života građana, prenela je Ekonomija onlajn.

Mustafa je naveo da je Kurtijeva vlada potrošila više od 10 milijardi eura na administraciju za četiri godine, a da za to vrijeme nije uspjela da realizuje nijedan veći projekat, rasipajući novac građana "iz ruke u ruku", umjesto poboljšanja uslova života.

"Jasno se vidi da ova vlast nema plan da razvija Kosovo i poboljša život građana“, rekao je Mustafa.

Primjetio je da je budžet za 2024. godinu veći samo za tri odsto u odnosu na ovogodišnji, što prema njegovim riječima, odražava "opštu stagnaciju kosovske privrede".

"Budžet koji je usvojen juče, kao i budžeti prethodnih godina, ne nudi nikakvu perspektivu za veću dinamiku razvoja i povećanje blagostanja građana Kosova. U poređenju sa prethodnim godinama, ovaj budžet se razlikuje samo po promjeni strukture budžeta na štetu kapitalnih investicija i u korist trošenja na transfere i subvencije", rekao je Mustafa.

On je ukazao da je u budžetu izdvojen iznos za kapitalne investicije koje predstavljaju samo 26 odsto ukupnih planiranih budžetskih rashoda, dok je učešće izdataka za subvencije i transfere dostiglo 32,2 procenata. Naveo je da od ukupnog budžeta planiranog za kapitalne investicije - 83 odsto pripada projektima prenetim iz prethodnih godina, dok je samo 17 procenata planirano za nove kapitalne investicije.

"Nesposobnost ove vlade da realizuje kapitalne projekte i osmisli nove znači manje infrastrukture za privlačenje investicija i razvoj privatnog sektora, manje infrastrukture i opreme za unapređenje zdravstvene zaštite i obrazovanja i uopšte manje ekonomskog razvoja i blagostanja za građane", rekao je Mustafa.

On je naglasio da se Kurtijeva vlada rukovodi samo populističkim kalkulacijama za glasove, što pokazuje i, kako kaže, nezapamćena diskriminacija u raspodjeli budžeta između opština kojima upravlja Samoopredjeljenje i opština kojima upravljaju druge stranke.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online