Preti nam masovni egzodus

Poslanica Demokratske partije Kosova Eliza Hoxha ocjenila je da jednokratna pomoć od 100 eura od strane Vlade Kosova za penzionere i djecu nije pravi način da se pomogne građanima, i da bi adekvatna mjera bila povećanje plata i penzija, prenosi Reporteri.

Hoxha smatra da je dobrodošla svaka pomoć u kriznim vremenima za građane Kosova, ali da je potrebno učiniti korake koji će im dugoročno olakšati život.

"U kriznim vremenima šta god neko dobije osjeća se cijenjenim, jer mu to olakšava život. Ali način na koji je premijer Kurti odlučio da se ophodi prema građanima Kosova za mene je za žaljenjem jer svakim danom sve više građana zavisi od raspoloženja gospodina Kurtija, kao da otvara vreću Djeda Mraza i dijeli po 100 eura. Ova zavisnost stvara društvenu situaciju kakvu ne želimo za Kosovo", rekla je Hoxha.

Prema njenim riječima, Kurti tako čini da građani budu zavisni od njega.

"To je nedostatak ličnog integriteta članova porodice, radnika, kreativnog čovjeka koji želi da bude plaćen za posao koji je uradio, i ne očekuje da mu država udjeli 100 eura", ocjenila je ona.

Hoxha ističe da se materijalna praznina kosovskog društva ne može popuniti dijeljenjem po 100 eura određenim kategorijama, već se to radi povećanjem plata i penzija.

Upozava da Kosovu preti masovni egzodus građana poslije 1. januara, kada će biti uvedena vizna liberalizacija.

Kako kaže, te prognoze su uznemirujuće i treba da budu alarm za cijelo društvo.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri