Čekamo pojašnjenja posrednika u dijalogu

Predsjednica poslaničke grupe Pokreta Samoopredjeljenje Mimoza Kusari-Lila uvjerena je da nacrt statuta Zajednice srpskih opština ne stvara novi mehanizam treće vlasti, i da je podložan promjenama, prenosi Gazeta express.

Kusari-Lila navodi da ipak postoji zabrinutost vlasti na Kosovu u nekim aspektima koje mogu stvoriti nejasnoće u implementaciji, pa je, prema njenim riječima, Vlada uputila pitanja posrednicima dijaloga, ali da još nije dobila odgovor.

"Ne govorimo ni o kakvom novom mehanizmu, bilo institucionalnom ili na nivou organizacije opštinskog nivoa, koji bi mogao da ugrozi suverenitet Kosova ili ustavnost zemlje. Postoji mnoštvo mehanizama i sve vrijeme se govori o tome da se ne dođe do situacije u kojoj se stvaraju problemi ili podriva ustavni poredak, apsolutno ne. Ustavni poredak Kosova je jasan kao parlamentarna republika sa dva nivoa vlasti, lokalnim i centralnim. Nema prostora i mogućnosti da se mijenja. Ali povrh svega toga imamo garancije partnera, odnosno saveznika u Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama", rekla je Kusari-Lila.

Kako je navela, nedopuštanje Srbiji da održi izbore na Kosovu je "principijelan stav kosovskih institucija".

Pozdravila je zahtjev da se pokrene peticija za smjenu gradonačelnika u četiri opštine na sjeveru.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express