Igra riječima

Politički analitičari, povodom izjava premijera Albina Kutrija i predsjednika Skupštine Glauka Konjufce u vezi sa Zajednicom srpskih opština, kažu da su njihove izjave kontradiktorne, ali da to nije prvi put, jer su takve poruke prije svega namenjene biračkom tijelu, dok je ZSO već prihvaćena, piše Gazeta blic.

Predsjednik parlamenta Glauk Konjufca izjavio je u petak za Glas Amerike da "nema ZSO ako Srbija ne prizna Kosovo", dok je premijer Albin Kurti, nakon sastanka u Briselu 26. oktobra, rekao da je -  spreman da potpiše evropski prijedlog nacrta statuta ZSO.

Politički analitičar Fidan Ukaj kaže da nije prvi put da se čuju kontradiktorne izjave, što je po njegovom mišljenju, pokazatelj da je Kosovo blizu izbora.

"Nije prvi put da čujemo kontradiktorne izjave, a svaki put kada čujem tako nešto pomislim da će možda biti izbora. Ove izjave se ne poklapaju sa realnošću na terenu i više su za internu upotrebu, za biračko tijelo“, rekao je Ukaj.

Dodaje da se do sada nije čulo od premijera Kurtija da je on potpisao nacrt statuta ZSO uslovljen priznanjem.

"S druge strane, čujemo kako premijer stalno poziva na potpisivanje, na implementaciju sporazuma, uključujući i ZSO, ali nismo čuli da potpisivanje uslovljava priznanjem Srbije”, ističe Ukaj.

Politički analitičar Arbnor Sadiku kaže da je Kosovo, na čelu sa Kurtijem već prihvatilo Zajednicu srpskih opština.

"To je igra riječi. Ustvari je Kosovo sa Kurtijem na čelu, prihvatilo Zajednicu srpskih opština, kao političko-kulturnu autonomiju za Srbe, a u stvari, nema de jure priznanja. Vlada Kosova će odložiti implementaciju do dobijanja novog mandata, nakon narednih parlamentarnih izbora“, smatra Sadiku.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic