Bez daljih odlaganja

Evropska unija poziva na ubrzanje procesa pristupanja Zapadnog Balkana i traži od Kosova i Srbije brz napredak u normalizaciji odnosa. Osim toga, EU tražu da u potpunosti, bez daljih odlaganja ili preduslova, primjene postignute sporazume, uključujući sporazum o putu ka normalizaciji odnosa i njegov implementacioni aneks, navodi se u najnovijem nacrtu deklaracije o pripremama za Samit EU-Zapadni Balkan 13. decembra, prenosi B92.

U nacrtu, koji je generalni sekretarijat Savjeta EU uputio Odboru stalnih predstavnika, a u koji je Tanjug imao uvid, traži se potpuno usklađivanje sa spoljnom i bezbjednosnom politikom EU i napominje da će EU brzo ispitati prijedloge iznete u Planu rasta za unapređenje ekonomske integracije Zapadnog Balkana sa EU.

U nacrtu se navodi da EU nastavlja da u potpunosti podržava napore visokog predstavnika EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Josepa Borrella i specijalnog izaslanika EU za dijalog Kosova i Srbije i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslava Lajčaka.

Kako se dodaje, EU očekuje "konstruktivan angažman" Kosova i Srbije "u dobroj vjeri i duhu kompromisa", u cilju brzog napretka u normalizaciji odnosa, što je, kako se navodi, ključno za bezbjednost i stabilnost cijelog regiona i za osiguranje da dve strane mogu da napreduju na evropskom putu.

"Pozivamo obe strane da u potpunosti primjene Sporazum o putu normalizacije i njegov Aneks za implementaciju, kao i sve prethodne sporazume, bez ikakvih daljih odlaganja ili preduslova", navodi se u nacrtu.

Kako se dodaje, od Kosova i Srbije se očekuje da nastave kontinuirane napore za deeskalaciju u skladu sa zahtjevima EU i da se uzdrže od jednostranih i nekoordinisanih akcija, koje bi, upozorava se, mogle da dovedu do daljih tenzija i nasilja, kao i retorike koja ne vodi normalizaciji odnosa.

"Budućnost zapadnog Balkana je u Uniji"

U nacrtu se navodi da sve složenije geostrateško okruženje, kojim dominira rat u Ukrajini i koje je snažno obilježeno krizom na Bliskom istoku, ugrožava evropsku i globalnu bezbjednost i pokazuje "važnost jedinstva i svrhe unutar evropske porodice" i strateškog partnerstva između EU i Zapadnog Balkana koje dovodi do sve bližih veza i dublje saradnje sa EU, zasnovanih na zajedničkim principima i vrijednostima.

U tekstu se potvrđuje puna i nedvosmislena posvećenost EU perspektivi članstva Zapadnog Balkana u tom bloku i poziva na ubrzanje procesa pridruživanja, na osnovu "kredibilnih reformi partnera, pravičnog i rigoroznog uslovljavanja i principa zasluga", a pozdravlja se i napredak koji su partneri sa Zapadnog Balkana postigli na svojim putevima ka EU od Samita EU-Zapadni Balkan u Tirani.

"Budućnost Zapadnog Balkana je u našoj Uniji", poručuje se u nacrtu.

U dokumentu se napominje da EU ima za cilj da približi Zapadni Balkan EU, pripremajući teren za pristupanje i donoseći konkretne koristi njegovim građanima već tokom procesa proširenja, i navodi da EU namjerava da istraži dodatne mjere u cilju daljeg unapređenja postepene integracije.

Unapređenje ekonomske integracije

Kako se dodaje, EU će brzo razmotriti prijedloge iz Plana rasta za unapređenje ekonomske integracije Zapadnog Balkana sa EU.

Ukazuje se i da bi jedinstveno regionalno tržište trebalo da posluži kao odskočna daska za integraciju i ocjenjuje da su potrebni dodatni odlučni napori svih lidera Zapadnog Balkana kako bi to tržište postalo realnost, "posebno u pogledu usvajanja nekoliko odluka o trgovinskim inicijativama koje su već dogovorene na tehničkom nivou u kontekstu Centralnoevropskog ugovora o slobodnoj trgovini (CEFTA)".

Napominje se i da je potrebna posvećenost partnera sa Zapadnog Balkana inkluzivnoj regionalnoj saradnji i jačanju dobrosusjedskih odnosa, uključujući sa državama članicama. Pozdravlja se rješenost partnera sa Zapadnog Balkana da poštuju i obavežu se na ključne evropske vrijednosti i principe, u skladu sa međunarodnim pravom.

Naglašava se i potreba za održivim i nepovratnim reformskim postignućima u oblasti vladavine prava, funkcionisanja demokratskih institucija, ekonomije i reforme javne uprave.

"Zajednička vizija budućnosti uključuje zajedničke vrijednosti i zajedničku odgovornost. Dok produbljujemo našu saradnju sa partnerima, pozivamo ih da ostvare brz i održiv napredak ka potpunom usklađivanju sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU (ZSBP), uključujući sa restriktivnim mjerama EU i da deluju u skladu sa tim", navodi se u dokumentu.

EU najbliži partner regiona

Pohvaljuju se partneri sa Zapadnog Balkana koji, kako se ocjenjuje, već pokazuju svoju stratešku posvećenost time što se u potpunosti uklađuju sa ZSBP i ohrabruju oni koji to nisu uradili da slijede njihov primjer.

Ističe se i važnost poboljšanog sprovođenja restriktivnih mjera i sprečavanja njihovog zaobilaženja. Ukazuje se i da je EU i dalje najbliži partner regiona, glavni investitor i trgovinski partner, kao i glavni donator.

Napominje se da je EU posvećena ubrzavanju i daljem produbljivanju svog političkog angažmana na Zapadnom Balkanu, a ističe se i da je EU odlučna da dodatno ojača saradnju sa regionom o ključnim bezbjednosnim i odbrambenim pitanjima, uključujući na operativnom nivou.

Navodi se i da će EU nastaviti da unapređuje kolektivnu sajber bezbjednost u saradnji sa Zapadnim Balkanom i poručuje da će EU intenzivirati rad sa partnerima na suprotstavljanju, kako se tvrdi, "lažnim ruskim narativima i dezinformacijama" o ratu Rusije u Ukrajini.

Izvor: B92/Tanjug