Diskusija u parlamentu

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani rekla je u srijedu da će pozvati opozicione stranke na sastanak na kojem će se razgovarati o Nacrtu statusa Zajednice srpskih opština, ali to su kritikovali poslanici opozicije koji smatraju da nije na njoj da uputi takav poziv.

Osmani je naglasila da će sa političarima razgovarati o komentarima i ocjenama u vezi sa ovim nacrtom i da sve te komentare treba ugraditi u unapređenje ovog nacrta. Međutim, prema riječima poslanika Demokratske partije Kosova (PDK) Xhavita Halitija, takav razgovor nije u njenoj nadležnosti. 

Haliti je za Front Online rekao da bi pitanje nacrta statuta Zajednice trebalo da se raspravlja u parlamentu. Kaže da odluke treba da donose institucije, a ne lideri.

"Mislim da nije nadležnost predsjednika da o ovom pitanju raspravlja, mislim da o tim pitanjima treba da se diskutuje u parlamentu, kao i u nadležnim komisijama. Ustavna je obaveza da se o svakoj varijanti razgovara na transparentan način i da odluke ne donose lideri, već institucije", izjavio je on.

Evropska unija je prije nedjelju dana zvanično dostavila opozicionim političkim strankama nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom. Haliti je takođe vidio taj prijedlog. Kako ističe, on smatra da treba djelovati zarad opšteg interesa, a da se na sastanku koji je najavila predsjednica ne mogu donositi odluke zbog nje.

"Vidio sam nacrt, saglasan sam da Udruženje nema izvršna ovlašćenja, o ostalima se razgovara tokom dijaloga i odlučuje kada se steknu uslovi. Ova pitanja su od opšteg interesa i u skladu sa tim vlada, parlament moraju da djeluju, a predsjednica kao notar može da potpisuje materijale koji joj pripadaju", naveo je on.

Haliti je naglasio da ima dosta mjesta koje su za kritiku u nacrtu, ali da treba ispuniti želje obje strane.

"U sporazumu u ovim slučajevima ne mogu da se ispune želje samo jedne strane, treba da dođe do usaglašavanja stavova", izjavio je on.

Do sada još nema zvaničnog stava opozicionih partija o nacrtu statuta Zajednice, koji su dobili prije nedelju dana. Iz Alijanse za budućnost Kosova najavili su da će danas, nakon partijskog sastanka, izaći sa stavom po ovom pitanju.