Posljedica kompromisa

Zamjenik Pokreta Samoopredjeljenja Artan Abrashi, govoreći o nacrtu ZSO za koji je navodi da ga još nije vidio, istakao je da je ono posljedica kompromisa drugih stranaka.

Abrashi je rekao da, iako je još u fazi čekanja na zvaničnu verziju nacrta ZSO, Pokret Samoopredjeljenje ne snosi odgovornost za svoje ponašanje za pregovaračkim stolom sa Srbijom.

On je naglasio da je to posljedica kompromisa drugih stranaka, pominjući PDK i LDK.

"Kada izađe zvanična verzija, vidjećemo šta je njen sadržaj, vidjećemo dokle će ići njena implementacija, ali udruženje nije donijelo Samoopredjeljenje“, naveo je on

Prema njegovim riječima, ZSO je nastala kao rezultat kompromisa stranaka koje su ranije bile na vlasti. Njihove napore je nazvao licemerjem i "kako su oni sami gurali ovaj proces napred, danas izlaze i drže nam predavanja i politički moral“.

Abrashi je izjavio da je premijer Albin Kurti je došao na vlast da ih smjeni i da ublaži njihovu štetu.

"Kurti daje sve od sebe, bilo kroz institucionalne akcije koje preduzima na sjeveru zemlje, bilo kroz pregovarački sto da stvori situaciju koja ublažuje štetu kompromisa koje su činili prethodne vlasti. Ovaj posao neće biti lak, ali smo naglasili i upozorili da će doći vrijeme kada će Kosovo biti ugroženo primjenom štetnih sporazuma, ne samo ZSO, nego možda postoji još nešto. Ali ne zaboravimo da se moramo obratiti odgovornima", rekao je on.