Bivša ministrica obrazovanja

Poslanica Demokratskog saveza Kosova (LDK) Hikmete Bajrami rekla je da ne vidi da su promjene u oblasti obrazovanja prioritet za Vladu, pošto je, prema njenim riječima, prošlo dva dana od rezultata međunarodnog PISA testa, gdje se Kosovo našlo pri dnu liste, a da nije bilo reakcije premijera Albina Kurtija.

Bajrami je rekla da je ćutanje Vlade uznemiravajuće, koliko i izjava ministarke obrazovanja Arberie Nagavci da je na rezultate uticala pandemija.

"Čak i kada sam bila ministar i kada smo imali gospodina Kurtija kao premijera, obrazovanje nije bilo prioritet Vlade, jer za obrazovanje nije dovoljno da bude prioritet ni ministra obrazovanja ni direktora obrazovanja, obrazovanje mora biti nacionalni prioritet i smatram da su rezultati koji su se pojavili prije dva dana i koji su veoma uznemirujući, gdje smo pogoršali rangiranje i našli smo se na dnu liste, zvono koje treba da probudi sve institucije. Ako se ovo ne stavi kao prioritet, a ja to ne vidim, jer s obzirom da je prošlo dva dana od objavljivanja rezultata i da nema ni najmanje reakcije premijera Kurtija, to je veoma zabrinjavajuće, s druge strane, ministrica je izašla i svalila krivicu na pandemiju, recimo da se pandemija desila samo na Kosovu“, rekla je ona.

Bajrami je dodala da na osnovu podataka Ministarstva obrazovanja 33 odsto škola i 73 odsto paralelnih škola na Kosovu ne ispunjava uslove za održavanje nastave.

"Oko 47.000 učenika na Kosovu pohađa nastavu koja ne ispunjava zakonske uslove“, naglasila je bivša ministrica obrazovanja.

Bajrami je optužila Vladu Kurtija da školska godina nije počela na vrijeme od kada je došao na vlast.

"Tri godine otkako je Kurtijeva vlada, školska godina nije počinjala na vrijeme. Izgubili smo najmanje mjesec dana za tri godine“, rekla je Bajrami.