Stav analitičara

Ministarstvo administracije i lokalne samouprave je u septembru izradilo administrativno uputstvo koje omogućava smenu gradonačelnika u četiri opštine sa srpskom većinom na sjeveru: Sjevernoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, ali opozicija i poznavaoci izbornih procesa ipak ne očekuju da će do kraja godine doći do novih izbora.

Iako je zamjenik premijera Besnik Bislimi rekao da su se složili sa zahtjevima EU da se izbjegne zahtjev za telefonski broj u kontekstu potpisivanja peticije za održavanja vanrednih izbora na sjeveru, iz njegovog kabineta kažu da i nakon ovakvog razvoja situacije i dalje sve zavisi od volje tamošnjih građana da pokrenu peticiju za smenu aktuelnih gradonačelnika.

Poslanik Demokratske partije Kosova Hajdar Beqa kaže da izbore na sjeveru treba organizovati na osnovu zakona i Ustava zemlje.

Govoreći o mogućnosti da aktuelni predsjednici četiri opštine podnesu ostavke, on kaže da treba videti da li postoji politička volja za tako nešto, pošto su, bez obzira na malu izlaznost i broj dobijenih glasova - legitimno izabrani.

"Na osnovu Ustava i Izbornog zakona, na sjeveru bi trebalo da se organizuju prevremeni izbori, jer ne možemo izaći iz tog okvira. Ako postoji politička volja, tako nešto može da se desi, ali kao što vidimo, gubimo vrijeme. Tamošnji lideri su legitimni, sa legitimitetom koji imaju, ali ta situacija ima svoju istoriju i premijer Kurti je odgovoran za te postupke", kaže Beqa.

U međuvremenu, stručnjak za izborne procese Mazllum Baraliu kaže da prema administrativnim uputstvima i zakonu o lokalnoj samoupravi, novi izbori na sjeveru su mogući samo ako postoji zahtjev najmanje 20 odsto biračkog tijela za smjenu aktuelnih predsjednika.

On, međutim, ističe da poslije incidenta Banjskoj i nekažnjavanja Srbije, izbori na sjeveru ne bi trebalo da se održe zato što je Srpska lista delegitimisana i izgubila povjerenje građana.

"Suštinsko pitanje i administrativnog uputstva i Zakona o lokalnim izborima je da bi se izbori raspisali potreban je zahtjev najmanje 20 odsto biračkog tijela svih zajednica. To je uslov i ako se ispuni onda može doći do izbora. Ali u situaciji kada ni EU, ni Srbija nisu reagovale na adekvatan način već su zanemarile pitanje vojne agresije Srbije na sjeveru, tu ne može biti izbora i napretka. Srpska lista je delegitimizovana i izgubila povjerenje institucija i građana. Neophodno je da takav stav zauzme i međunarodna zajednica“, rekao je Baraliu.

I Dritero Arifi, stručnjak za međunarodne odnose, skeptičan je da će biti novih izbora u četiri sjeverne opštine.

"Ne vjerujem da će barem ove godine biti izbora u četiri opštine na sjeveru. Ova godina je izgubljena u mnogim aspektima... (Politički dogovor za ostavku aktuelnih predsjednika) Može se desiti, ali ne vjerujem da će izbori na severu imati uspeha ako ne bude političkog dogovora. Proizvela bi se ista kriza“, kaže Arifi.

Na osnovu sporazuma sa Evropskom unijom u Bratislavi, Kosovo je pokazalo spremnost da organizuje nove izbore u četiri opštine sa srpskom većinom na sjeveru: Sjevernoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću.

Ministarstvo administracije i lokalne samouprave je u septembru izradilo administrativno uputstvo koje omogućava smjenu sadašnjih gradonačelnika putem peticije.

Aktuelni gradonačelnici četiri sjeverne opštine izašli su sa vanrednih izbora u aprilu, koje je bojkotovala srpska zajednica.

Izvor: Kosovo Online/Dukagjini