Kućni pritvor

Predsjednik Socijaldemokratske partije Dardan Molliqaj i drugi članovi ove stranke koji su uhapšeni u srijedu tokom protesta protiv šefice Specijalizovanih vijeća Kosova u Hagu Ekaterine Trendafilove, pušteni su u petak na slobodu.

Osnovno tužilaštvo u Prištini zatražilo je od Osnovnog suda da se Molliqaju i ostalima odredi kućni pritvor. Osnovno tužilaštvo u Prištini optužilo je Molliqaja i njegove kolege iz stranke za „napad na službeno lice” i „upotrebu oružja ili opasnog oruđa”.

„Da su okrivljeni izvršili krivična djela za koja se sumnjiče, dokazuju policijski izvještaji o zadobijenim povredama, elektronski zapisi sa video-snimcima dobijenim sa lica mjesta, fotografije sa protesta, ljekarski izvještaji o zadobijenim povredama, kao i oduzeti predmeti uhapšenima“, navodi se u obrazloženju Osnovnog tužilaštva u Prištini.

Članovi Socijaldemokratske partije ispalili su dimne bombe u blizini hotela u kome je boravila predsjednica Specijalizovanih vijeća Kosova u Hagu Ekaterina Trendafilova. Policija Kosova intervenisala je hapšenjem predsjednika SDP Dardana Molliqaja i pet drugih aktivista, Zgjima Hisenija, Nola Nushija, Koraba Korqa, Agrona Kabashija i Genta Ibrahimija.

Odmah nakon hapšenja, SDP je zatražio od Policije Kosova da oslobodi aktiviste. U reagovanju je naglašeno da je hapšenje aktivista pokušaj disciplinovanja i poboljšanja imidža "nepravednog specijalnog suda". Hapšenje su okarakterisali kao politički čin.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post