Bivši zamjenik ministra spoljnih poslova Anton Berisha izjavio je da premijer Albin Kurti "igra dvostruku igru", jer se pred biračima predstavlja kao važan faktor, dok se pred međunarodnom zajednicom ni za šta ne pita, prenosi Telegrafi.

Berisha dodaje da produžavanje dijaloga ide u korist Srbije, a na štetu Kosova.

“Istorija dijaloga je pokazala da je strana koja ne poštuje dogovor - slabija. Nema razloga da se Kosovo žali na nacrt statuta, jer je Kosovo samo moralo da ga izradi, a šef svake vlade je morao da pokrene proceduru za njegovu izradu”, rekao je Berisha.

Dodaje da su Kurtijevi stavovi neozbiljni i da ima nedostatke, kao državnik, jer se neozbijno postavja prema međunarodnim sporazumima.

“Princip proporcionalnosti koji je univerzalan ne važi za njega. Kurti igra dvostruku igru, pred biračima je predstavljen kao važan faktor, dok se pred međunarodnom zajednicom ni ne pita", rekao je on.

Ističe da to što pet zemaja EU još uvijek nisu priznae Kosovo predstavlja prepreku u integracionim procesima koji utiču na ekonomiju.

"Produženje dijaloga je u interesu Srbije i štetno je za Kosovo. Kosovo nema interes da produžava dijalog, jer je Srbija priznata država članica u svim međunarodnim telima, njena nezavisnost nije sporna, dok Kosovo nije završilo ovaj proces", dodao je Berisha.

Istakao je da je Srbija i dalje ostaje važan faktor zbog Rusije.

"Danas je 28. novembar, državni praznik Albanaca, a ovaj praznik je vezan za činjenicu stvaranja albanske države kao rezultat i insistiranje Austro-Ugarske. Priča o 28. novembru, u kojem je Kosovo ostalo van, upravo je zbog Rusije. Da nije bilo Rusije, Srbija ne bi imala ovaj uticaj. Srbija bez Rusije bila bi država koja ne bi imala mogućnosti da stvara probleme”, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi