Ugrožena javna bezbjednost

Povodom navoda Policije Kosova da su samo tokom 2023. godine na Kosovu prijavljena 42 slučaja pljački i napada, stručnjaci za bezbjednost smatraju da bi kazne za ovakva krivična djela trebalo da budu strože.

Pljačka u Suvoj Reci i bombaški napad u Prizrenu, u kojem je povređeno devet osoba, izazvali su zabrinutost zbog narušavanja javne bezbjednosti.

Advokat Blend Gjini kaže da na osnovu zakona Kosova osumnjičeni za pljačku mogu biti osuđeni na zatvorske kazne od 7 do 12 godina.

Stručnjak za bezbjednost Drizan Shala dodaje da Policija Kosova može da spriječi žalbe samo ako sastavi operativni plan javne bezbjednosti.

"Policija Kosova treba da izradi operativni plan podrške javnoj bezbjednosti preduzimanjem preventivnih mjera, tako da takvi slučajevi budu minimalni. Pošto svake godine imamo porast ovakvih kriminalnih aktivnosti, moramo biti svijesni da takvi slučajevi mogu da proizvedu najgore. Što se tiče slučaja u Suvoj Reci, moraćemo da analiziramo da li su profesionalci“, rekao je Shala.

Stručnjak za bezbednost Bedri Elezi kaže da tužioci treba da predlože drakonske kazne za ljude koji bez dozvole nose i koriste oružje i eksploziv.

Poslednjih godina kriminalne aktivnosti zabilježene su u svim opštinama širom Kosova, uključujući i nedavne slučajeve. Svi ovi slučajevi su ozbiljan pokazatelj narušavanja javne bezbjednosti ili opšte opasnosti koju prouzrokuju građani koji ove radnje čine i uz upotrebu nelegalnog oružja.

Prema policijskom izvještaju, u napadu u srijedu u Suvoj Reci, jedan policajac je ranjen iz oružja, dok je drugi povređen, a osumnjičeni još u bjekstvu.