Poslanik PDK

Poslanik Demokratske partije Kosova Xhavit Haliti kaže da je posjeta generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga Zapadnom Balkanu poruka da se moraju ispuniti sve obaveze koje je definisao NATO, prenosi Reporteri.

Kako navodi Haliti, Stoltenberg će imati dvije poruke, a jedna od njih je da zemlje Zapadnog Balkana moraju više da se angažuju, da ispune svoje obaveze prema evropskom putu.

„Druga poruka je da je NATO je na Balkanu i da se moraju ispuniti obaveze koje je definisao NATO. Najizloženiji rizik od sukoba je sjever Kosova, Srbija je iz poznatih razloga zainteresovana da ne sprovodi potpisane sporazume, pa je zainteresovana za sukob poslije izbora u Srbiji, kako bi odložila početak implementacije sporazuma, ali ne vjerujem da će Srbija išta uraditi sa vojnim snagama. Kosovo će zahtjevati prihvatanje i početak hitne primjene potpisanih sporazuma. Srbija je sa svih strana okružena NATO i smatram da je u interesu i Srbije i NATO da i ona postane članica Alijanse“, navodi Haliti.

Stoltenberg je jučer, posjetom Sarajevu započeo svoj boravak na Zapadnom Balkanu. Danas boravi u Prištini, nakon čega će u utorak posjetiti i Beograd. U srijedu će u Skoplju prisustvovati sastanku sa savezničkim liderima iz regiona.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri